13 maart 2019 3 min Eigen mobiliteit

13 maart 2019 3 min Eigen mobiliteit

Je kinderen vastmaken in de auto: wat zegt de wet?

door Ines vranken

Tot de lengte van 1,35 m is het wettelijk verplicht om je kind vast te maken met een kinderbeveiligingssysteem. Dit kan een babyzitje, kinderzitje of verhogingskussen zijn, afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en de lengte van het kind. Eens ze groter zijn, hebben ze de keuze tussen een gewone gordel of een verhogingskussen.

Tot 13 kg

Voor kinderen tot 13 kg gebruik je best een babyzitje dat je tegen de rijrichting installeert. Het kind wordt hierbij vastgemaakt met de bijhorende riempjes. Zet nooit een zitje tegen de rijrichting op een plaats waar een frontale airbag actief is.

Tot 18 kg

Voor kinderen tussen de 9 en 18 kg gebruik je een kinderzitje dat tegen of in de rijrichting staat. Het kind wordt hierbij vastgemaakt met 5 riempjes. Als het kind niet meer in de riempjes past, maar wel nog in het zitje, kan je de gewone autogordel gebruiken.

Tot 36 kg

Als laatste hebben we nog de kinderen die tussen 15 en 36 kg wegen. Voor hun is het geschikt om een verhogingskussen te gebruiken, waarbij ze vastgeklikt worden met een gewone gordel.

Handig om weten

Gebruik het liefst zo lang mogelijk een zitje van een lagere categorie. Een te groot zitje kan namelijk niet veilig genoeg zijn. Pas wanneer je kind het maximumgewicht heeft bereikt, of niet meer in het zitje past, schakel je over.

Al de zitjes die je in vandaag in de winkel vindt, zijn goedgekeurd door de wet. Ben je niet zeker dat je kinderzitje veilig is? Kijk dan naar het serienummer: begint het met 03 of 04, dan is het model goedgekeurd.

Wanneer je een autozitje gaat kopen, vergeet dan zeker geen demonstratie te vragen. Zo weet je direct hoe het systeem werkt, en of het model goed in je auto past.

De plaatsen achterin zijn het veiligst, maar je mag je kinderen zowel vooraan als achteraan plaatsen, zolang ze maar op de correcte manier zijn vastgemaakt. Hetzelfde geldt voor andere inzittenden en jezelf als bestuurder: draag steeds een gordel. Wie zijn gordel niet draagt, riskeert bij een ongeval dat hij niet helemaal wordt terugbetaald. Het is in elk geval altijd aangewezen om een bestuurdersverzekering te nemen. 


Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

22 februari 2019

Leasen of kopen? Dit is het verschil

door Ines vranken

Je koopt je eigen nieuwe wagen, of: je kiest voor een leasingformule. Het ‘huren’ van een auto wordt steeds populairder.

Verder lezen
27 februari 2019

Al jaren dezelfde autoverzekering? Dan betaal je misschien te veel

door Ines vranken

Mensen zijn gewoontedieren. Eens we iets vinden waar we ons goed bij voelen, blijven we daarbij. We zijn tevreden met…

Verder lezen
9 oktober 2018

Je autozetel reinigen? Dat doe je zo:

door Arjen Klijs

Een beker koffie die omvalt, gesmolten chocolade,… je houdt het niet voor mogelijk. Een vlek op je stoffen zetels is…

Verder lezen