Een Engelse vrijstelling: voor jou de beste keuze?


Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Dan vliegen de moeilijke woorden je om de oren. Makelaars spreken bijvoorbeeld van een Engelse vrijstelling of franchise. Maar wat betekent dat precies?

Laten we eerst even uitleggen wat een gewone vrijstelling of franchise is, voordat we beginnen over de Engelse vrijstelling. Misschien wist je het niet, omdat je een (mini-) omnium hebt gehad.

Wat is een Engelse vrijstelling?

De Engelse vrijstelling is een vast bedrag. Net zoals bij de klassieke franchise dus. Als de schade hoger is dan het bedrag van de Engelse franchise, dan wordt de schade volledig terugbetaald door je autoverzekeraar. Jij betaalt op dat moment dus geen cent uit eigen zak.

Zijn de herstellingskosten daarentegen gelijk of lager dan het bedrag van de Engelse vrijstelling? Dan moet je zelf volledig opdraaien voor de herstellingskosten. Je verzekeraar komt op dat moment dus niet tussenbeide.

De Engelse vrijstelling: een voorbeeld

Tijdens het parkeren maak je per ongeluk een kras op je auto. De herstelling daarvan zal 300 euro kosten. Bij een Engelse franchise van 400 euro draai je in dat geval voor alles op. Maar heb je een ongeval en bedraagt de factuur van de garagist 1.500 euro zijn? Dan betaalt de verzekeringsmaatschappij de volle pot.

Heb je daarentegen een vaste franchise van 400 euro? Ook dan betaalt je autoverzekering niets voor de herstelling van deze kras. Het verschil met een Engelse franchise zit hem in de bedragen, die hoger zijn dan deze vrijstelling. Zit je na een ongeval met een garagefactuur van 1.500 euro? Dan betaalt de verzekering niet alles, maar 1.100 euro (1.500 – 400 euro).

Goed om te weten is dat er naast de vaste en Engelse franchise ook andere vormen bestaan. Zo gebruiken sommige autoverzekeraars ook een vrijstelling, als percentage van de verzekerde waarde van het voertuig. Stel dat de verzekerde waarde 20.000 euro bedraagt en er een vrijstelling van 2,5% is vastgelegd. Dan komt de vrijstelling op 500 euro per schadegeval.

Als we alles als samenvatting in een tabel gieten, krijg je dit:
franchise_vrijstelling

Is een Engelse vrijstelling voor jou de beste keuze?

Dat hangt van het soort schade af dat je met je auto voorhebt. Zoals zoveel zaken in het leven, heeft de keuze van de Engelse franchise zijn voor- en nadelen.
Bij grote ongevallen is de Engelse franchise een voordeel, omdat je dan helemaal niets meer zelf hoeft te betalen. Kom je vaker kleine ongelukjes tegen, dan heb je meer aan een klassieke franchise. Het is dus een afweging die je zelf moet maken.
Denk ook aan: naast het kiezen van het soort franchise, is er ook de keuze van het bedrag van de vrijstelling. Bij een Engelse vrijstelling ligt dat meestal hoger dan bij een klassieke, vaste variant. Hoe groot deze som zal zijn? Dat hangt af per verzekeringsmaatschappij. Zij bepalen zelf welke soort Engelse vrijstelling zij toepassen en welke bedragen zij daaraan koppelen.

Wat vind je van dit artikel?

Reacties

Robert Maas Antwoorden Bewerken Verwijderen
21 mei 2020 — 16:41

Is weer zo' n idee van verzekeringsmaatschappijen die alleen maar op discussie
uitdraaien met als bedoeling de klant helemaal of het grootste gedeelte van zijn schade te doen betalen !

Toon meer reacties
Comments page: 1
Plaats reactie
Reactie bewerken

Reageer op dit bericht

Plaats reactie