Dit is dé tip om niet in slaap te vallen achter het stuur


Plannen om met de wagen op vakantie te gaan? Je hebt groot gelijk! Maar let erop dat je goed voorbereid aan de autorit begint. Met een slaaptekort achter het stuur kruipen is namelijk bijna even gevaarlijk als rijden met een glaasje op. Gelukkig hebben wij dé tip om niet in slaap te vallen…

Zo herken je de symptomen

Wanneer de vermoeidheid je overvalt achter het stuur is het belangrijk dat je de symptomen herkent. Er zijn verschillende signalen die aangeven dat de vermoeidheid de kop opsteekt. Het is dan tijd om een pauze te nemen.

  • je knippert meer met je ogen of je ogen vallen toe
  • je begint meer te staren en hebt last van concentratieverlies
  • je begint te geeuwen, steeds meer en meer
  • je hebt moeite om een goede zithouding te vinden en hebt de neiging je voortdurend te verzetten
  • je hebt moeite om een constante snelheid aan te houden en om op je baanvak te blijven rijden

Start uitgerust aan de autorit

Hoe evident dit ook klinkt, nog teveel chauffeurs beginnen vermoeid aan hun autovakantie. Zorg daarom dat je de nachten voor je vertrek voldoende slaapt. Probeer bovendien ook te vermijden om te vertrekken na een lange werkdag of in het midden van de nacht. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste (dodelijke) ongevallen ’s nachts gebeuren. Hoewel er dan veel minder verkeer op de baan is zijn rijprestaties gemiddeld genomen veel slechter dan overdag.

Pauzeren, wie z’n best doet zal het leren

Een tip die iedereen alvast wel eens gehoord heeft: neem om de twee uur pauze. Uiteraard wil je zo snel mogelijk op je bestemming aankomen en echt aan die vakantie beginnen. Toch kan om de twee uur een pauze van minstens tien minuutjes wonderen doen. Wist je dat je reactievermogen gemiddeld 50% trager is als je vier uur non-stop aan het rijden bent?

Strek daarom regelmatig even de benen en adem wat frisse lucht in. Voldoende eten en drinken helpen je alert te blijven. Let er wel op dat je niet te zwaar eet, want dan raak je sneller in een dipje.

Je gezelschap is goud waard

Je reisgezelschap kan er mee voor zorgen dat die lange autorit eens zo aangenaam wordt. De vakantie kan toch al beginnen van zodra je de auto instapt?! De passagier die naast jou zit blijft best samen met jou wakker. Het is als chauffeur dubbel zo moeilijk alert te blijven als de persoon naast jou ligt te slapen. De slapers zet je dus maar beter op de achterbank. Zijn er bovendien passagiers die ook eens het stuur kunnen overnemen? Doe dit dan om de 200 km om jezelf even rust te gunnen.

De oplossing: de powernap

Het drinken van koffie of een energiedrankje zal je helaas niet veel verder helpen. Ook de airco wat kouder zetten, met je ramen open rijden of de muziek heel luid uit de boxen laten knallen bieden helaas geen oplossing. Het zal je hoogstens helpen om de vermoeidheid tijdelijk wat uit te stellen.

Er is maar één ding dat je kan doen tegen in slaap vallen in de auto: slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat kort slapen (15 à 20 minuten) de beste manier is om uit te rusten. Tijdens een powernap doe je het meeste krachten op. Slaap je meer dan een half uur dan loop je het risico in een diepe slaap te vallen en neemt de vermoeidheid alleen maar toe.

Wil je helemaal voorbereid zijn op die lange autorit? Zorg dat je pechverhelping in het buitenland hebt. Want, of je nu een roadtrip maakt of een lange business trip: in een ander land sta je liever niet langs de snelweg!

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie