21 november 2018 3 min Veilig mobiel

21 november 2018 3 min Veilig mobiel

Iedereen maakt wel eens een slippertje: dit moet je doen als je slipt

door Mira Hoeven

Rustig rijden en afstand houden is de boodschap op natte wegen. Toch is een slippertje snel gemaakt. Laat de gaspedaal los, duw de koppeling in en ga in geen geval remmen. Dit zijn de juiste manieren om te reageren op slippen:

Niet op de rem gaan staan

Bij schrik of paniek gaan mensen bruut reageren en alle remmen dichtgooien. Dit is eigenlijk het slechtste wat je kan doen bij slippen. Door hard te remmen gaan de wielen blokkeren en raakt je auto aan het glijden. Op die manier verlies je de controle over de wagen en geraak je van de rijstrook.

slippen
Niet te bruusk sturen

Een beetje hetzelfde verhaal als hierboven. Door paniek durven mensen al eens een snok aan hun stuur geven. Hierdoor gaat de wagen over de voorwielen rechtdoor glijden. Door het sturen rustig te doseren ga je veel meer grip houden op de wagen.

Rechtdoor in de bocht → meesturen in de sliprichting

Wanneer je een bocht neemt en slipt, blijf je sturen omdat je de bocht wil nemen, maar eigenlijk ga je rechtdoor. Stuur dan mee in de richting waarnaar de wagen glijdt. Wanneer de wielen weer grip krijgen, kan je de wagen rustig de bocht insturen. Ook is het belangrijk om de gas los te laten op het moment dat je voelt dat je rechtdoor gaat.

Schuivende achterwielen → ontkoppelen en terugsturen

De engste manier om te slippen is als je achterwielen wegschuiven en je een 180°-bocht gaat maken. Als dit gebeurt kan je best tegensturen in de richting waar je naartoe wilt en je koppeling induwen. Wanneer je de koppeling indrukt, gaan je wielen rollen en heb je de beste kans om terug grip te krijgen op het wegdek.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

3 mei 2018
4 min Slim mobiel

Eerste hulp bij autopanne: van pechstrook tot pechverhelping

door Tessa Delbeke

Op weg van A naar B begint je wagen plots te zuchten, te puffen en te haperen. Brute autopech. Je…

Verder lezen
1 februari 2018
4 min Slim mobiel

Ken jij de waarschuwingslampjes op het dashboard van je auto?

door Tessa Delbeke

Slechts 1 op 4 automobilisten kennen de nieuwste waarschuwingslampjes van zijn auto, zo blijkt uit een enquete van VAB. Bepaalde…

Verder lezen
20 juni 2018

Onderweg met wagenziekte

door Arjen Klijs

Ben jij zo iemand die groen uitslaat na 3 bochten, of heb je zo iemand aan boord?…

Verder lezen