22 maart 2018 4 min Tips & tricks

Het verschil tussen de Mobly aankoopexpert en de autokeuring

door Tessa Delbeke

Elke tweedehands auto die verkocht wordt door een particulier of handelaar, moet gekeurd worden voor verkoop. Deze tweedehands autokeuring moet worden uitgevoerd vóór de wagen wordt ingeschreven op naam van de koper. Kan je met een groen keuringsbewijs zeker weten dat de auto die je wilt kopen, goed in orde is? Niet helemaal. 39% van de tweedehands autokopers heeft namelijk binnen het eerste halfjaar een defect. Dat kan beter.

Mobly aankoopexpert

Hoe? Door een aankoopexpert te boeken. Deze onafhankelijke expert controleert de volledige wagen en doet een testrit. Op basis daarvan stelt hij een rapport op voor de potentiële koper met een duidelijk advies. De koper kan vervolgens in alle vertrouwen een beslissing nemen.

Het grote verschil met de autokeuring

Maar wat is nu het verschil tussen de autokeuring en de aankoopexpert? Ten eerste controleren beide de verplichte documenten zoals het inschrijvingsbewijs, het laatste keuringsbewijs en het gelijkvormigheidsattest. Om de geldigheid te controleren worden ook het chassisnummer en de kentekenplaten onder de loep onderzocht.

Maar de tweedehandskeuring controleert vooral of de auto wettelijk is, namelijk op vlak van veiligheid en milieu. Daarom controleert de inspecteur onder andere de remmen, lichten en uitlaatgassen.

De aankoopexpert beoordeelt vooral of de wagen een goede koop is voor jou, nu én in de toekomst. Daarom onderzoekt de expert of de auto ooit al een ongeval heeft gehad. Dat doet hij onder andere door de lakdikte over heel de wagen te meten. Daaruit kan hij afleiden of de auto ooit ongevalschade heeft gehad. Ook leest hij de wagen uit op foutcodes of storingen.

De verkoopprijs van de 2e hands auto

Ook belangrijk: jij wilt natuurlijk een wagen kopen aan een goede prijs. Daar doet de tweedehandskeuring geen uitspraak over. De aankoopexpert neemt dit wel mee in zijn analyse en stelt eventueel een andere prijs voor. Met het rapport van de expert kan je dan ook onderhandelen met de verkoper. In het rapport staan foto’s van alle details. Zo ontstaat geen discussie over eventuele gebreken.

Lees meer over de aankoopexpert of boek een expert in.

Even samengevat: wie controleert wat?

 

OnderdeelTweedehandskeuringMobly aankoopexpert
DocumentenXX
MotorXX
UitlaatgassenX
BatterijXX
Versnelling-koppelingXX
BandenXX
LichtenXX
Lakdikte (ongevalschade)X
Foutcodes/storingenX
TestritX
EsthetiekX
PrijsX
Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

13 september 2018

Een auto kopen met hoge kilometerstand: een goed idee?

door Mira Hoeven

Hoe meer kilometerstanden, hoe meer inzicht in het autoverleden. De kilometerstand bepaalt – naast het bouwjaar – de waarde van…

Verder lezen
4 juli 2018

Sneller op de snelweg: gouden tips voor zwarte zaterdag

door Mira Hoeven

Op zaterdag vertrekken in de zomervakantie is nooit een goed idee. Toch zijn er enkele weekends waarin het nog een…

Verder lezen
7 juni 2018

Een auto huren in het buitenland, zo doe je dat

door Yasmin van de Werf

Je vliegt naar je vakantiebestemming, maar je wil ter plaatse ook in alle vrijheid de omgeving ontdekken? Dan…

Verder lezen