Brandstofverbruik in de auto: dit is het effect van airco


Je brandstofverbruik hangt af van heel wat factoren. Zo zijn er auto’s die zeer weinig of heel veel verbruiken en hangt er veel af van de rij-omstandigheden (in de stad, op de autostrade,…) Bovendien zorgt elke elektrische schakel in je auto voor meer energieverbruik: de verwarming, een lampje, een knopje en dus ook: de airco. Maar hoe groot is die invloed nu eigenlijk op je brandstofverbruik?

Airco: handmatig vs automatisch

Tussen aircosystemen zitten heel wat verschillen, zo zijn de nieuwe generatie airco’s een pak zuiniger dan vroeger. Bij manuele airco’s moet je zelf de temperatuur en de intensiteit (blaaskracht) instellen. Hierbij wordt er niet gekeken naar een constante temperatuur, waardoor je de airco eigenlijk continu moet bijsturen. Een semi-automatische airco houdt de temperatuur constant, maar je moet wel nog de intensiteit manueel aanpassen. Bij een vol-automatische airco hoef je enkel de gewenste temperatuur in te stellen. De airco doet dan het nodige om die temperatuur in elke situatie te behouden.

Rijden met airco: 4 tot 13 procent meer brandstofverbruik

brandstofverbruik

Eigenlijk toch fantastisch, die volautomatische airco. Maar helaas niet zo fantastisch als we kijken naar het verbruik. Met deze airco verlies je sowieso het meeste brandstof: ongeveer 13% aan een matige snelheid (in handmatige modus). Rijd je dubbel zo snel dan halveert dat percentage. Hoe komt dat? De hoeveelheid luchtstroom neemt toe bij een hogere snelheid en dat betekent dat de intensiteit van je airco lager gaat staan. Rijd je dus sneller met evenveel airco, dan verbruik je minder: zo’n 5%.

Bij een handmatige airco verbruik je procentueel hoe dan ook het minst: ongeveer 4% bij 100 km/u. Je verbruikt wel meer dan het dubbel als je 50 km/u minder snel rijdt. Bij semi-automatische airco verbruik je ook 6% aan een hoge snelheid, bij een lagere snelheid tot 10%. Wie trouwens stilstaat, zet best geen airco op. Bovenstaande tabel toont de torenhoge percentages meerverbruik van een stilstaande auto.

Altijd goed voor je brandstofverbruik: cruisecontrol

Belangrijk is om je auto in goede conditie te houden. Verder is ook de juiste bandenspanning gunstig voor je verbruik, net als een gecontroleerde rechtervoet. Het is gewoon zo: sportief rijden betekent meer verbruik. Ritten tegen een constante snelheid temperen je brandstofverbruik pas echt. Je kan trouwens je ritten tracken en precies weten hoe zuinig je rijdt, met de Mobly Go app.

Verder zijn er nog een heleboel andere manieren om zuinig te rijden.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie