Grenzen terug open, maar welke landen mogen we binnen?


De veiligheidsraad kwam vandaag samen voor een nieuwe versoepeling van de maatregelen, met ingang van 8 juni. De belangrijkste aandachtspunten op de agenda: de heropening van de horeca en de landsgrenzen.

Naar Luxemburg, Duitsland en Nederland mogen we sinds vorig weekend al om familie te bezoeken of om (noodzakelijke) inkopen te doen, maar nu mogen we ook de Franse grens weer over. Want, vanaf 15 juni opent België de landsgrenzen van en naar de landen die behoren tot de Europese Unie. Wel moeten we rekening houden met beslissingen van andere landen en onder welke voorwaarden ze dat doen.

Landen die hun grenzen openen:

Verplichte coronatest

Griekenland en Portugal verplichten coronatesten en dwingen twee weken quarantaine af, ook al is die test negatief. Kroatië heet op zijn beurt toeristen welkom op voorwaarde dat ze relevante documenten kunnen voorleggen aan de grenspolitie.

Andere landen beperken de grote massa door selectief te zijn met de zogenaamde reisbubbel. Zo hebben Letland, Litouwen en Estland sinds 15 mei hun grenzen opengesteld voor elkaars burgers. En Denemarken laat vanaf 15 juni enkel toeristen toe vanuit IJsland, Duitsland en Noorwegen.

Toerist in eigen land

Brussel

Vanaf 8 juni mag je meerdere dagen een vakantie plannen in eigen land. En daarop wil Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) inspelen met een plan voor toerisme in eigen land. Het zogenaamde ‘Ontdek Vlaanderen’-platform moet ons suggesties geven voor leuke plekken in de buurt, rekening houdend met de drukte. Wij geven alvast enkele originele daguitstappen in Wallonië.

Andere maatregelen die per 8 juni versoepeld worden:

  • De horeca heropent onder strikte voorwaarden op maandag 8 juni: verplichte sluiting om 1u00, anderhalve meter afstand tussen tafels, mondmaskers voor personeel en maximaal 10 personen aan één tafel.
  • De contactbubbel wordt groter: we mogen voortaan afspreken met maximaal 10 personen per week. Deze groep mag elke week veranderen, wat het nog altijd makkelijk maakt om na te gaan met wie je in contact geweest bent, mocht je besmet zijn geraakt.
  • Kleine evenementen zijn toegestaan vanaf 1 juli, zoals trouwfeesten en recepties met maximaal 50 personen.
  • Enkele pretparken mogen terug open, met de nodige maatregelen en minder bezoekers.
  • Er komt meer ruimte voor de cultuursector vanaf 1 juli: theater- en filmzalen heropenen voor een beperkt aantal toeschouwers: maximaal 200.
  • Sportzalen, fitnesszalen en zwembaden heropenen voor een beperkt aantal sporters. Wie een contactsport uitoefent, moet contactloos trainen en kleedkamers blijven voorlopig gesloten.
  • Discotheken en massa-evenementen zullen pas voor na augustus zijn.

LEES MEER

10 verrassend leuke daguitstapjes in België
Met de wagen naar het buitenland? Reken op pechverhelping Europa voor 2,50 euro per dag.

Wat vind je van dit artikel?

Reacties

Katrien Vibeke Cortebeeck Antwoorden Bewerken Verwijderen
4 jun 2020 — 21:19

Denemarken houdt grenzen dicht tem 31 augustus, behalve voor Duitsers, Noren en Ijslanders...

Toon meer reacties
Comments page: 1
Plaats reactie
Reactie bewerken

Reageer op dit bericht

Plaats reactie