Wil je een goedkope fiets kopen? Hierop moet je letten


Fietsen is gezond, maar de aankoop van een nieuwe fiets kan pijnlijk zijn voor je bankrekening. Ben je op zoek naar een goedkope fiets? Dan vind je vast je gading in het aanbod op tweedehandssites. Wij geven je graag enkele tips en aandachtspunten.

De beste manier om zeker te zijn van een degelijke goedkope fiets (al dan niet tweedehands) is door hem te kopen bij een gevestigde fietsenwinkel. Soms kan je daar zelfs je oude fiets nog inleveren in ruil voor een korting. Ga je een goedkope fiets online kopen, bijvoorbeeld op tweedehandssites? Wees dan geduldig en vergelijk gedurende een aantal weken de prijzen van verschillende damesfietsen of herenfietsen in online fietsenwinkels. Zo krijg je een globaal beeld van de nieuwprijs van een fiets en de prijzen die geboden worden op tweedehandssites.

Welke fiets heb ik nodig?

Voor je op zoek gaat naar een goedkope fiets moet je je eerst afvragen waarvoor je de fiets precies wil gebruiken. Ben je van plan er dagelijks mee naar school of je werk te fietsen? Bekijk dan hoeveel afstand je elke dag aflegt. Gaat het over een paar kilometers, dan heb je aan een comfortabele stadsfiets meer dan genoeg. Spreek je over woon-werkverkeer van meer dan twintig kilometer? Dan ga je beter voor de sportieve fietsen. Kies voor een goed uitgeruste toerfiets als je van plan bent om lange recreatieve fietstochten te maken of om bijvoorbeeld op fietsvakanties te gaan.

goedkope fiets

Verder kan je nog kiezen voor een mountainbike als je graag door modderige paadjes rijdt of technischer en sportiever wil fietsen. Of misschien ben je wel op zoek naar een koersfiets om van wielrennen je hobby te maken? Let echter goed op met goedkopere mountainbikes of koersfietsen. De ideale fiets op maat van jouw lichaam is namelijk belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen bij intensief gebruik.

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een goedkope fiets?

Er zijn tal van belangrijke zaken waarop je moet letten bij de aankoop van een fiets. Besteed daarom zeker aandacht aan volgende punten:

De framemaat. Elke fiets heeft een andere maat voor het frame. Om comfortabel te zitten is het belangrijk dat je de hoogte van het zadel en het stuur kan aanpassen aan jouw lengte. Lukt dat niet en heeft de fiets niet de maat die je nodig hebt? Dan kijk je beter verder naar een ander exemplaar. Lees hier hoe je de voor jou perfecte framemaat berekent.
De staat van het frame, stuur en zadel. Controleer steeds of het frame van de fiets niet krom staat en geen afwijkingen vertoont. Zie je scheuren en barsten? Dat is een probleem, want deze kan je niet zomaar laten repareren. Kijk ook na of het stuur en het zadel niet verroest zijn.

  • De verlichting en remmen. Vraag altijd of je een proefrit mag maken en maak daar gebruik van om de remmen eens goed uit te testen. Een kapot voor- of achterlicht kan je nog relatief goedkoop vervangen, maar het herstellen van de remmen kan je een flinke duit kosten. Dan is je goedkope fiets opeens weer een pak duurder.
  • De staat van andere onderdelen. Een tweedehandsfiets zal niet altijd perfect in orde zijn, maar controleer bij aankoop alle onderdelen grondig. Zit er geen slag in de wielen? Zijn de banden in goede staat? Staat de ketting strak genoeg? Zit er speling op de voorvork, trappen en pedalen?
  • Het serienummer. Koop je een fiets via een tweedhandssite? Vraag dan eerst het serienummer op en controleer of de fiets niet ergens als gestolen werd opgegeven.

Een goedkope elektrische fiets kopen: drie extra aandachtspunten

Ook elektrische fietsen en speed pedelecs worden tegenwoordig tweedehands aangeboden. Zoek je een goedkope fiets met trapondersteuning, dan zijn er nog een aantal bijkomende zaken waarop je moet letten:

  • Het aantal gereden kilometers. Een elektrische fiets die al heel wat kilometers op de teller heeft loopt meer risico om kapot te gaan. Net zoals bij een wagen verslijten de elektronische onderdelen bij veel en langdurig gebruik. Bij een professionele verkoper kan je soms laten uitlezen hoeveel kilometer de fiets al gereden heeft.
  • De batterij. Wat heb je aan een e-bike als de batterij niet meer behoorlijk werkt? Vraag dus ook hier altijd om een testrit en controleer daarbij of de accu uitzonderlijk snel leegloopt of juist nog zeer lang meegaat.
  • Storingen. Laat bij het uitlezen ook controleren of er in het verleden storingen zijn geweest in de batterij.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie