Goedkope autoverzekering: deze 5 zaken hebben de meeste invloed


Een goedkope autoverzekering bespaart je elke maand opnieuw een flinke duit. Maar hoeveel je precies betaalt voor je polis Burgerlijke Aansprakelijkheid, mini omnium of full omnium? Dat hangt van verschillende zaken af, zowel wat jezelf als je auto betreft. Wij zetten de vijf bepalende factoren van een goedkope autoverzekering op een rij.

1.  Je leeftijd en rijervaring

Hoe langer je je rijbewijs hebt, hoe goedkoper je autoverzekering in de meeste gevallen zal zijn. Wanneer je recent met de wagen leert rijden is de kans op een ongeval namelijk statistisch hoger. Precies daarom moet je de datum doorgeven waarop je dit roze papiertje hebt behaald. Daarnaast is echter ook je leeftijd van belang. Ben je jonger dan 26 jaar? Dan betaal je wellicht een stuk meer voor je polis. Bovendien zijn er verzekeraars die het afsluiten van een autoverzekering zullen weigeren.

2.  Je schadeverleden

Bij zowat alle verzekeraars zal je meer betalen, naarmate je in het verleden meer ongevallen in fout had. Hiervoor kijkt men naar de zogenaamde schadevrije jaren, in combinatie met je bonus malus. Ga je je autoverzekering opzeggen? Dan bezorgt je huidige verzekeraar een document met je schadeverleden. Een goede bestuurder wordt hierbij beloond. Een ongeluk waarbij een andere partij betrokken was speelt wel een grotere rol dan een kleine aanrijding tegen een paaltje.

3.  Je woonplaats

Of je in de stad of op het platteland woont bepaalt ook of je de goedkoopste autoverzekering kan fixen. Een drukkere omgeving rond je woning vergroot namelijk de kans op een ongeval. Precies daarom betaal je het meeste, wanneer je pakweg in het hartje van Brussel woont. Ook hier loont het echter om jouw autoverzekering te vergelijken met andere aanbieders.

4.  Het vermogen of aantal pk van je auto

Als jouw auto een hoger aantal pk heeft zal je doorgaans ook meer betalen voor het verzekeren ervan. Zo zal de BA-autoverzekering van een Volkswagen Golf GTI met 200 pk hoger liggen dan die van de goedkoopste versie met slechts 110 pk. Naast het vermogen in paardenkracht drukt men dit ook uit in kW of kilowatt. In een ander artikel leggen we je uit hoe je dit precies omrekent.

5.  De veiligheidsopties van je auto

Hoe meer veiligheidsopties je wagen aan boord heeft, hoe goedkoper je autoverzekering kan zijn. In welke mate dit effectief een rol speelt bij auto’s verschilt echter per verzekeraar. Denk hierbij maar aan zaken zoals parkeersensoren, een noodremsysteem, lane assist en voetgangersdetectie. Al deze zaken verminderen het risico op een ongeval met schade en/of gewonden. Bovendien worden ze alsmaar meer standaard voorzien, zelfs bij goedkopere wagens.

Heb je een goedkope autoverzekering gevonden?

Welke autoverzekering voor jou de beste is om af te sluiten kan wat zoeken zijn. Maar denk eraan dat je je huidige polis niet zomaar kan opzeggen. Hou altijd rekening met een termijn van drie maanden. De precieze details en hoe je dit precies doet leggen we in een apart artikel uit.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie