14 februari 2019 3 min Mobiliteitskosten

Goedkope autoverzekering: dit heeft het meeste invloed

door Ines vranken

De premie van je autoverzekering wordt bepaald door verschillende factoren. Zo wordt er rekening gehouden met je leeftijd, rijervaring en woonplaats. Daarnaast kan ook jouw wagen voor een goedkope autoverzekering zorgen.

auto verzekering

Leeftijd & rijervaring

Als je een autoverzekering afsluit, moet je de datum van je rijbewijs opgeven. Rijervaring speelt namelijk een belangrijke rol. Daarnaast is  leeftijd van belang: ben je jonger dan 26 jaar, dan betaal je een stuk meer. Een jonge bestuurder heeft namelijk meer kans op een ongeluk dan een iemand die al jaren rondrijdt.

Schadeverleden

Ook je schadeverleden bepaalt voor een groot deel de prijs van je autoverzekering. Heb je recent een ongeluk gehad waarbij iemand anders betrokken was, dan stijgt je premie. Een kleine aanrijding met een paaltje speelt dan weer geen rol.

Woonplaats

Je woonplaats bepaalt je autoverzekering. Niet elke plek is even druk of heeft evenveel last van auto-inbraken. Wie in de stad woont, betaalt dus meer voor zijn autoverzekering, omdat het risico op schade groter is.

Vermogen (pK)

Een auto met een groot pK-vermogen geeft een duurdere premie. Zo zal de verzekering van een Golf Gti met 200 pK hoger liggen dan die van een Golf met 110 pk. Ook het aantal zitplaatsen speelt een rol: vanaf de zesde plaats (inclusief bestuurder) betaal je meer.

Veiligheidsopties

Ook veiligheidsopties halen je verzekering naar beneden: hoe meer extra opties (parkeerhulp, voetgangersdetectie), hoe minder risico op een ongeval met schade. Logischerwijs krijg je een goedkopere autoverzekering.

Een goedkope autoverzekering betaal je per kilometer

Voor wie minder dan 20.000 km per jaar rijdt, kan een betaal-per-kilometer verzekering interessant zijn: een transparante verzekering die zich aanpast aan je autogebruik. Maar ook een flexibele verzekering die maandelijks opzegbaar is.

Je huidige verzekering opzeggen? Hou er rekening mee dat er altijd een termijn van 3 maanden geldt.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

14 mei 2018

DIY: zo vervang je zelf een lekke band!

door Yasmin van de Werf

Krijg je het gevoel dat je wagen wat naar één kant helt en gaat het sturen moeilijker dan…

Verder lezen
16 oktober 2017

Wat is een tweedehands auto waard?

door Alex Pauwels

Simon uit Brussel kocht vorig jaar mei een Ford Focus uit 2012 voor €8.000. “De testrit ging prima. Er…

Verder lezen
22 februari 2018

Links rijden op vakantie – enkele tips

door Tessa Delbeke

Wie dit jaar een autovakantie plant naar het Verenigd Koninkrijk, weet hopelijk dat hij of zij daar zal moeten links…

Verder lezen