De gevarendriehoek en 7 andere musts voor je veiligheid


De baan op in alle veiligheid? Dan denk je waarschijnlijk meteen aan de gevarendriehoek en het veiligheids hesje. Toch zijn er nog andere items die een aanrader zijn om mee te nemen in de auto. Sommige zijn zelfs wettelijk verplicht.

Deze items zijn wettelijk verplicht om mee te nemen:

1. Gevarendriehoek

Heb je pech of een ongeval? Dan moet je een gevarendriehoek zetten om de stilstaande auto aan te duiden. Op een snelweg zet je de gevarendriehoek op een 100-tal meter achter het de auto. Op andere wegen moet je die maar 30 meter achter de auto zetten. Rij je binnen de bebouwde kom? Dan mag je de driehoek bij of op de auto zetten, maar alleen als verder achter de auto niet mogelijk is.

2. Veiligheidshesje

Heb je een ongeval? Dan moet de bestuurder van de auto zowel ’s nachts als overdag een hesje dragen. Dat doet hij wanneer hij uit de auto stapt op plaatsen waar stoppen of parkeren verboden is, zoals bijvoorbeeld op een auto(snel)weg. Hoeveel van die veiligheidshesjes moet je eigenlijk hebben? Ten minste 1, voor de bestuurder. Maar andere passagiers dragen ook best een veiligheidshesje. Zo kan je veiliger naast de auto op hulp wachten. Op snelwegen ga je achter de vangrail staan. De veiligheidshesjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm: EN 471, Klasse 2.

3. Verbanddoos en brandblusser

Je moet ook altijd een verbanddoos en een goedgekeurde brandblusser hebben. Hou er rekening mee dat je snel en gemakkelijk aan de brandblusser moet kunnen. Binnen de 10 seconden moet hij gebruiksklaar zijn. Zorg dat je altijd weet waar jouw brandblusser zit. Controleer ook de geldigheidsdatum van de brandblusser en kijk of de verzegeling niet verbroken is.

Ook als je een tweedehands auto koopt, moeten deze zaken aanwezig zijn. Wil je weten waar je nog op moet letten bij de aankoop van een tweedehands voertuig? Download hier onze gratis checklist.

Naast de wettelijk verplichte items zijn ook deze zaken handig voor je veiligheid:

4. Reservewiel

In sommige landen verplicht de wet een reservewiel in de auto mee te nemen. Heb je geen reservewiel? Dan mag je een bandenreparatieset of spuitbus met antilekspray ook gebruiken. Ook in België kan dit altijd van pas komen. Ga je een band vervangen? Dan voorzie je best ook een krik.

5. Reservelampen

Je houdt best altijd reservelampen in de auto. In sommige Europese landen verplicht de wet dat. Heeft jouw auto xenon-, neon- of ledverlichting? Dan is dat niet verplicht. Zorg ook dat je een extra zekering bij hebt.

6. Veiligheidshamer

Een veiligheidshamer is niet verplicht, maar kan wel levens redden als je bijvoorbeeld een autoruit moet verbrijzelen of een gordel moet doorsnijden.

7. Startkabels

Je lampen vergeten uit te zetten waardoor je accu leeg is? Het kan de beste overkomen. In dat geval is een set startkabels enorm handig. Zo’n set bestaat uit 2 kabels, een rode en zwarte kabel. Let op! Startkabels die enkel geschikt zijn voor benzinewagens, kun je niet gebruiken voor een dieselwagen. Zorg er dus voor dat je een juiste set aankoopt. Omgekeerd lukt dit wel.

8. Alcoholtester

Een alcoholtester is enkel in Frankrijk verplicht. Ga je op vakantie naar Frankrijk? Of rij je door Frankrijk tijdens je verlof? Denk er dan aan om 2 alcoholtesters mee te nemen. Let ook op de vervaldatum. Zijn ze vervallen? Dan haal je er best 2 nieuwe.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie