In deze landen liggen de gevaarlijkste wegen van Europa


Autovakanties zijn populair: meer dan ooit laten we het vliegtuig aan de grond en gaan we met de wagen naar onze bestemming. Toch ben je best voorzichtig, want in sommige landen liggen de wegen er (nog) slechter bij dan bij ons.

1. Roemenië2. Bulgarije
3. Letland4. Kroatië
5. Polen6. Hongarije
7. Griekenland8. Tjechië
9. Litouwen10. Luxemburg
11. Portugal12. Cyprus
13. Italië14. België
15. Estland16. Frankrijk
17. Slovakije18. Oostenrijk
19. Slovenië20. Finland
21. Duitsland22. Spanje
23. Malta24. Zweden
25. Nederland26. Ierland
27. Denemarken28. Verenigd Koninkrijk

Elk jaar worden er duizenden sterfgevallen geregistreerd op Europese wegen. Met 96 verkeersdoden per miljoen inwoners heeft Roemenië de gevaarlijkste wegen van Europa. Verder is het ook oppassen in buurland Bulgarije, Letland en Kroatië. België staat op een teleurstellende 14de plaats.

In de UK, Denemarken en Ierland liggen dan weer de minst gevaarlijke wegen. En opvallend: Nederland sluit dat rijtje, op de vierde plaats.

Ander land, andere regels

Het aantal verkeersdoden per land is niet alleen afhankelijk van de toestand van de wegen. Veel hangt af van de acties die de verschillende EU-lidstaten ondernemen.

Zo zijn er om te beginnen verschillende handhavingsniveaus: in welke mate worden snelheidsovertredingen gestraft? Hoe staat het land t.o.v. rijden onder invloed? En in welke mate worden kwetsbare weggebruikers beschermd?

Op slechte wegen loop je trouwens ook meer kans op een platte band, en dat kan je in het buitenland wel eens duur komen te staan. Bovendien verlies je veel tijd met het zoeken naar een pechverhelpingsdienst ter plaatse. Daarom regel je best op voorhand pechbijstand in het buitenland:

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie