Ongeval? Blijf kalm en doorloop deze 5 stappen


Je hebt een ongeval, wat nu? Dingen die je liever niet meemaakt, zijn vaak ook de zaken waar je niet op voorbereid bent. Bel je eerst de hulpdiensten? Of zet je eerst de gevarendriehoek? Met deze 5 stappen ben je zeker dat je niets vergeet.

Maak de omgeving veilig

First things first: zorg ervoor dat de omgeving veilig is. Zet de auto aan de kant, doe je knipperlichten aan, zorg dat kinderen in veiligheid zijn en doe een fluohesje aan. Op een gewone weg plaats je de gevarendriehoek op minstens 30 meter achter de auto, op een snelweg op 100 meter.

ongeval

Ambulance en/of politie?

Als er gewonden zijn, bel je logischerwijs zo snel mogelijk een ambulance. Verplaats een gewonde nooit, behalve als de auto in brand staat en/of er ontploffingsgevaar is. Wanneer haal je de politie erbij? Dit doe je wanneer er sprake is van vluchtmisdrijf, als er gewonden zijn, als de tegenpartij onder invloed is of als er een discussie ontstaat over de omstandigheden van het ongeval.

Het aanrijdingsformulier

Een simpel papier waar heel wat belangrijke informatie op moet. Enkele zaken waar je op moet letten:

  • Vul het formulier met balpen in.
  • Zijn er getuigen? Noteer hun persoonlijke gegevens.
  • Maak een zorgvuldige schets van het ongeval.
  • Duid met pijlen de rijrichting, het traject en de plaats van de auto’s aan op het moment van de aanrijding.
  • Vermeld ook zeker verkeersborden en noteer de straatnamen en huisnummers.

Je vult altijd een aanrijdingsformulier in, ook als de politie ter plaatse komt, maar ook als je tegen een paaltje gereden bent en er dus geen tegenpartij is. Idealiter vul je dit samen met de tegenpartij in. De ene krijgt het geschreven formulier, de andere de doorgedrukte versie.

Zijn er meerdere partijen betrokken? Vul dan voor elke auto waarmee je gebotst bent een apart formulier in.
Ben je niet akkoord met de opmerkingen van de tegenpartij? Onderteken het formulier niet en vul je eigen exemplaar in.
Ben je zelf in fout? Dan ga je wellicht nog een franchise moeten betalen.
Ben je ergens niet zeker over? Neem dan contact op met je verzekeringsagent. Zij kunnen je perfect verder helpen.

Beeldmateriaal

Foto’s zijn niet verplicht, maar maken het makkelijker voor de verzekering om de schade in te schatten. Ze kunnen bepaalde zaken op het aanrijdingsformulier verduidelijken, zoals slechte zichtbaarheid, wegwerkzaamheden, tijdelijke signalisatie of tijdelijke verkeersborden. Let vooral op objectieve herkenningspunten, zoals een zichtbare straatnaam, een huisnummer of de rijrichting. Fotografeer de betrokken voertuigen samen met de verkeersborden en de wegmarkeringen.

Verzekeraar

Het enige wat je dan nog moet doen, is het ongeval aangeven bij je verzekering. Je bezorgt hen het ingevulde aanrijdingsformulier, ook wanneer de tegenpartij bijvoorbeeld weigert om zijn handtekening te plaatsen. Als je een proces verbaal en beeldmateriaal hebt, geef je dit ook af. De verzekering doet de rest.

Of moeten we zeggen wij? Mobly handelt jouw schade snel af, ontdek hier onze betaal-per-km verzekering.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie