In deze Duitse stad zijn er drie ‘koning’: de fietser, de voetganger en de tram


Met 400 kilometer aan fietspaden en twee keer zoveel fietsen als auto’s is Freiburg een waar fietsparadijs. Door zijn innovatieve ontwerp is deze middeleeuwse stad een van de meest duurzame en leefbare steden ter wereld. Freiburg im Breisgau ligt in het zuidwesten van Duitsland, midden tussen de groene bergen van het Zwarte Woud. De stad ligt tevens op een steenworp van de Franse en Zwitserse grens en telt zo’n 230.000 inwoners.

Freiburg-im-Breisgau

Stedelijk ontwerp

Het stedelijke ontwerp van Freiburg gebeurde in de naoorlogse periode. In die tijd richtten vele Duitse steden zich op de wederopbouw van moderne steden, die de auto in het middelpunt van het vervoer plaatsten. Maar voor Freiburg centreerden stedenbouwers alles rond het openbaar vervoer: de straten verbreden om plaats te maken voor trams, fietspaden en voetgangerszones.

Freiburg lanceerde reeds in 1969 zijn eerste beleid dat zich richtte op milieuvriendelijke vervoerswijzen. En dat heeft tot succesvolle resultaten geleid. Het merendeel van de inwoners van Freiburg heeft geen auto, autoreizen blijven dalen en fietsverplaatsingen stijgen. De stad telt ook heel wat bruggen en tunnels. Hierdoor zijn er minder rode lichten en kunnen fietsers zich dus sneller verplaatsen.

Fietsvoorrangsroute

De FR1 is een fietssnelweg die dagelijks tot 15.000 fietsers vervoert, en dat gedurende 10 kilometer. Deze fietsvoorrangsroute maakt het trappen aantrekkelijk, maar vooral snel en veilig: de route heeft bijna in heel het stedelijk gebied voorrang. Dankzij dit soort paden zijn de meeste delen van de stad in 15-20 minuten met de fiets te bereiken.

FR1

Wel wordt de fietsroute nu en dan onderbroken door voetpaden en paden die door buurten lopen. Maar mensen lijken de ruimte hier makkelijk te delen. De fietsweg loopt een tijdje langs de Dreisam, een rivier die deel uitmaakt van een zogenaamd ‘renaturatieproject’: ze laten de rivier aan de rechterkant overstromen om zijn grootte te verdubbelen en meer vogels en insecten te lokken.

Voorzieningen

Ten oosten van het centrum van de stad – bij het centraal station – ligt een opvallende wandel- en fietsbrug. Het is tevens een druk vervoersknooppunt waar ook bussen, trams en treinen passeren. Een fietsteller aan het einde van de Wiwilibrug registreert dagelijks (en jaarlijks) het aantal fietsers.

Wiwilibrug© Civitas

De fietser in Freiburg komt ongetwijfeld aan zijn trekken. Zo is er ook een grote fietsenstalling aan het station, in een opvallend cilindervormig gebouw. Maar nog opvallender is de veiligheid die ze er kunnen garanderen voor maar liefst 1.000 fietsen. Verder kan je in het gebouw ook een fietstocht boeken of een fiets huren. Op het dakterras kan je dan weer iets eten en drinken. Er is verder ook een werkplaats voor wie een (kleine) fietsreparatie wil uitvoeren.

Fietsenstalling-Freiburg(c) Flickr

Alle pijlen gericht op duurzaamheid

De stad is vooruitstrevend als het gaat over duurzaamheid en het behouden van de groene omgeving. Waar je ook bent in Freiburg, je bewaart overal het zicht op bergen en windmolens. Maar ook zonnepanelen springen in het oog. Daarnaast leven de inwoners van Freiburg van lokale producten uit de regio. En veel van die producten zijn biologisch, omdat de stad lid is van het Duitse Bio-Städte-collectief, dat biologische landbouw promoot.

MEER LEZEN

Elektrische busvloot maakt deze Chinese metropool een beetje stiller

Woven City: Toyota bouwt stad van de toekomst

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie