De enige stijgende fiscale prikkel in 2020: de fietsvergoeding


In 2020 staan er heel wat (dalende) fiscale verschuivingen voor elektrische en hybride wagens op de agenda. Alleen de fietsvergoeding kent een stijging. Concreet staan er ons volgende wijzigingen in het nieuwe jaar te wachten.

Fietsvergoeding

Fiets je naar het werk? Dan kom je in aanmerking voor een belastingvrije fietsvergoeding van je werknemer. Deze vergoeding stijgt in 2020 van 0,23 euro per km naar 0,24 euro per km. Leg je elke dag heel wat kilometers af met je (elektrische) fiets of speed pedelec, dan voel je een klein voordeel.

Aftrekbaarheid elektrische fietsen

In 2019 waren gewone fietsen, elektrische fietsen en speed pedelecs voor 120% aftrekbaar. Vanaf 1 januari daalt dit naar 100%. Dit zowel voor vennootschappen, eenmanszaken als Belgische bedrijven.

Aftrekbaarheid elektrische wagens

Niet alleen de fietser, maar ook bestuurders van volledig elektrische auto’s zien de aftrekbaarheid van deze wagens dalen van 120% naar 100%. Dit geldt enkel voor zelfstandigen en vennootschappen.

Heb je als werknemer een bedrijfswagen, dan dien je daarvoor een voordeel alle aard (VAA) in rekening te brengen bij je personenbelasting. Voor elektrische wagens wordt in de berekening het laagste percentage, namelijk 4% gebruikt.

Aftrekbaarheid hybride wagens

Voor zelfstandigen en vennootschappen is vanaf volgende maand de aftrekbaarheid van hybride wagens afhankelijk van het type hybride wagen.

Allereerst wordt er vanaf 2020 rekening gehouden met twee verschillende wagens. Enerzijds de klassieke hybride wagen en krachtige plug-in hybride auto die een batterijcapaciteit heeft van minimaal 0,6 kWh per 100 kilo massa. En anderzijds de ‘valse hybride wagen’ die een batterij capaciteit heeft die kleiner is dan 0,6 kWh per 100 kilo massa.

De aftrekbaarheid van deze laatste wordt berekend zoals een niet-hybride wagen, aangezien het hier om een ‘valse hybride auto’ gaat. De aftrekbaarheid van een klassieke of krachtige hybride wagen wordt vanaf 2020 berekent met een nieuwe formule. Deze formule houdt rekening met de hoeveelheid gram CO2 de wagen uitstoot en het brandstoftype.

Afschaffing Vlaamse EV-premie

Tot 31 december 2019 kon voor je elektrische wagen nog een premie tot 4.000 euro ontvangen. Deze premie was er voor particulieren, vzw’s, zelfstandigen en deelauto-bedrijven die in Vlaanderen wonen of gevestigd zijn. Aan dit verhaal – dat in januari 2016 startte – komt in 2020 een einde.

Aftrekbaarheid laadpalen

De aankoop en installatie van een laadpaal voor zelfstandigen en vennootschappen daalt van 120% naar 100%. De aftrekbaarheid van 75% voor de elektriciteit die de laadpaal verbruikt om je wagen op te laden verandert niet.

Wat vind je van dit artikel?

Reacties

Paul Jenard Antwoorden Bewerken Verwijderen
17 dec 2020 — 11:21

Hoe komt het dat ik geen fiets vergoeding krijg voor een speedpedelec is dat afhankelijk van bedrijf gr polle

Stijn Haezebrouck Antwoorden Bewerken Verwijderen
13 jun 2021 — 22:20

ja, de werkgever kan dat geven, maar is daartoe niet verplicht.

Toon meer reacties
Comments page: 1
Plaats reactie
Reactie bewerken

Reageer op dit bericht

Plaats reactie