Van gsm-gebruik tot te snel rijden: een overzicht van alle fietsboetes


Als fietser ben je een zwakke weggebruiker, maar dat wil niet zeggen dat je geen boete kan krijgen. Zo bestaan er heel wat overtredingen waar we niet eens bij stilstaan:

Alcohol en fietsen

Veel mensen weten het niet, maar fietsen onder invloed kan je een zware financiële kater opleveren. Volgens de wegenverkeerswet geldt voor autobestuurders en fietsers dezelfde toegelaten alcoholconcentratie: 0,2 mg/l uitgeademde lucht of 0,5 promille in het bloed. Vanaf dan dien je een onmiddellijke inning van € 137,50 te betalen.

Vroeger werd ook je rijbewijs automatisch ingetrokken. Maar omdat dit geen rechtstreeks verband heeft met de overtreding, is dit 3 jaar geleden afgeschaft. Toch zijn rechters nog altijd in de mogelijkheid om je rijbewijs in te trekken – naast het geven van een geldboete.

Rood licht negeren

Net als de autobestuurders mag je als fietser niet door het rode licht rijden. Zelfs als er geen auto’s op het kruispunt te zien zijn! Kon je ondanks alles de drang toch niet weerstaan, dan riskeer je net als autobestuurders een boete van 135 euro.

Maar ook hier bevestigt de uitzondering de regel! Staat er een bord B22 of B23 aan een kruispunt met verkeerslichten? Dan mag je als fietser wél door het oranje of rood als je naar rechts afslaat (B22) of als je rechtdoor moet (B23). Let op! In beide gevallen hebben de andere weggebruikers steeds voorrang.

Gsm-gebruik

amendes routières vélo

Mag je je smartphone gebruiken terwijl je fietst? Neen. Dit is namelijk net zo gevaarlijk als wanneer je achter het stuur zit. Je mag je smartphone wel als gps vastmaken aan je stuur, zolang je maar je handen vrij hebt. Fietsen met een telefoon aan je oor is een inbreuk van de tweede graad, en kan je maar liefst 116 euro kosten.

Sinds 2018 werden er al ongeveer 1200 bekeuringen uitgeschreven op een totaal van meer dan 100.000 gebruikers. Interessant om te weten: in tegenstelling tot Frankrijk mag je in België wel speakers aan je stuur hangen. Draag beter geen oortjes of een hoofdtelefoon, zodat je de omgevingsgeluiden nog hoort.

Rijden op het voetpad

Rijden op een ‘leeg’ voetpad, het kan verleidelijk zijn. Maar toch is het verboden in de bebouwde kom. Je mag wel rijden op een gelijkgrondse berm (= geen rand, zelfde niveau als de weg) zolang je maar oplet voor de voetgangers. Buiten de bebouwde kom mag je op het voetpad fietsen als er geen fietspad is.

Fietsen in een verboden rijrichting

vélo

Ook als fietser moet je op de rijrichting letten. Hangt er een extra bord ‘uitgezonderd fietsers’ aan het begin van de straat? Rij dan gerust tegen de richting in. Hangt er geen zo’n bord? Rij de straat dan niet in, want voor zo’n inbreuk van derde graad mag je zomaar even 174 euro ophoesten.

Een overzicht van alle fietsboetes:

fietsboetes

Wat vind je van dit artikel?

Reacties

Lot Rnt Antwoorden Bewerken Verwijderen
9 mrt 2020 — 18:52

Heel goe manne! 👍🏻

Lieven Jacobs Antwoorden Bewerken Verwijderen
10 mrt 2020 — 21:00

Oké! Kunnen we dan vanaf nu afspreken dat automobilisten altijd met al hun ramen open rond rijden, zodat ze zeker de omgevingsgeluiden horen? Vooral ook géén muziek opzetten in de wagen dan.
Wat is eigenlijk de doelstelling van dit artikel, fietsen zo veel mogelijk ontmoedigen of zo?
Trouwens, een artikel beginnen met‘als fietser ben je een zwakke weggebruiker’ sterk staaltje victimblaming

Toon meer reacties
Comments page: 1
Plaats reactie
Reactie bewerken

Reageer op dit bericht

Plaats reactie