Weg, maar niet ver: onze favoriete fietsroutes aan zee


‘Weg, maar niet ver’, dat is een beetje de insteek van deze zomervakantie. En dus gingen we op zoek naar waardevolle plekken. In de buurt, in eigen land of nét in het buitenland. Dit weekend gingen we rustig fietsen aan zee. Van de juiste app om je fietsroute te maken tot de leukste adresjes om iets te eten: we delen onze persoonlijke tips met jou!

Zonnebril: check, fietsgps: check, reisboekje: check, fietssleutels: check. Klaar om te gaan. We gingen op pad met de elektrische plooifietsen van Veloci. Met een actieradius van 60 – 120 km is dit model perfect voor dit soort uitstapjes. Heb je zelf geen elektrische fiets, dan kan je er makkelijk eentje huren.

Eenvoudig en snel fietsroutes maken

Via de app Komoot stippel je makkelijk je fietsroute uit. Je maakt eenvoudig en gratis een account aan. Een route maken doet de app voor jou: je geeft 5 plaatsen, jouw soort fiets en in welke conditie je bent in en Komoot zoekt de ideale fietsroute voor jou. Je kan zelf de types en ondergronden van de paden zien. Wanneer je route af is kun je deze downloaden op je fietsgps.

DAG 1: Heist – Het Zwin – Cadzand – Sluis – Knokke: op zoek naar de natuur en rust in Nederland

Knokke

Op verschillende plaatsen in Knokke heeft de gemeente prachtige bijvriendelijke wilde bloemen gezaaid. Het is zeker de moeite om even te stoppen en een foto te nemen.

Het Zwin

We rijden door het centrum richting het natuurpark het Zwin. Dit is sinds 1939 een beschermd natuurgebied van maar liefst 770 hectare groot. De ideale plek om vogels te spotten: zeevogels, watervogels en zelfs een broedstation van een ooievaar. Als je aandachtig kijkt, zie je vast ook een paar duinkonijnen. Je kan helemaal door de natuur met de fiets tot in het Nederlandse Cadzand rijden.

Cadzand

Als je de grens oversteekt is Cadzand de eerste Nederlandse badstad die je tegenkomt. Hier vindt je geen betonnen muur aan appartementen maar veel meer natuur aan het strand. Wij dronken ons eerste glas rosé en aten samen een broodje op het Strandpaviljoen de Zeemeeuw.

Sluis

We zetten onze rit verder en rijden langs het Nederlandse dorpje Retranchement. We fietsen door afgesloten fietspaden omringd door de natuur. Eenmaal in Sluis wandelen we door het historische stadscentrum en de leuke winkeltjes.

Na een stevige fietstocht terug, stoppen we toch nog even in Knokke om een heerlijk ijsje te halen bij de beste cremerie van het land. Cremerie François maakt sinds 1927 ambachtelijk ijs en heeft dan ook al verschillende prijzen gewonnen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

💜 tot straks 💜 #sundayfunday #ijsjes

Een bericht gedeeld door Cremerie Francois Knokke (@cremeriefrancoisknokke) op

DAG 2: Heist – Damme – Brugge – Lissewege – Zeebrugge – Heist: natuur en gulzige pauzes in eigen land

Damme

We vertrekken opnieuw vanuit Heist. Door de West-Vlaamse polders rijden we het binnenland in. Het piepkleine dorpje Damme staat bekend als hét boekendorp van Vlaanderen met tal van boekenwinkels. Voornamelijk omdat de schrijver Charles de Coster zijn roman over Tijl Uilenspiegel hier liet afspelen. Verder is Damme ook gekend voor zijn heerlijke brasserieën waar je alle Vlaamse klassiekers kan eten. Wij kozen voor een picknick aan de Damse Vaart, heerlijk rustig midden in de natuur.

Vervolgens zetten we onze fietstocht verder langs de Damse Vaart naar het historische Brugge. Heerlijk fietsen zonder auto’s.

Brugge

Na een wandeling door het (drukke) toeristisch centrum in Brugge gaan we even buiten het centrum naar de pop-up Bar Visart. Deze spot wordt uitgebaat door lokale zelfstandigen in het prachtige Visartpark en is ideaal om te stoppen en iets te drinken. Een van onze favoriete plekjes om met je kinderen te bezoeken. In het park ligt een fietsparcours waar kinderen de verkeersborden kunnen oefenen. Je kan nooit te vroeg beginnen met veilig leren fietsen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🌪

Een bericht gedeeld door Tristan Gobyn (@tgobyn) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Op een warme en veilige zomer! 🥰🍹

Een bericht gedeeld door BAR VISART (@barvisart) op

Lissewege

We stoppen nog even in Lissewege voor we terug naar zee gaan. Dit is een 13de eeuws stadje dat vooral gekend is voor zijn kleine witte huisjes in het centrum. Het krijgt dan ook de naam “Het witte dorp”. Heerlijk om door te fietsen. Wanneer je in Lissewege bent stop dan zeker even bij Abdij Ter Doest. De schuur van de abdij stamt uit 1370, wanneer je binnenkomt zie je het prachtig houten skelet. In de tuin geniet je van een verzameling van moderne kunstwerken.

Zeebrugge

We sluiten het weekend af met een heerlijke aperitief: een garnaalkroket uit het vuistje bij de bekende zaak ‘t Werfje in Zeebrugge. Al sinds 1905 een authentiek visserscafé waar je van alles uit de zee kan proeven. Mijn favorieten: oesters, garnaalkroketten en de heerlijke vissoep. Verder kan je er ‘s avonds verfijnde visgerechten krijgen en je favoriete gerechten meenemen om thuis verder te smullen.

Meer inspiratie nodig?

 

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie