Heeft het zin om een elektrische wagen tweedehands te kopen?


De elektrische tweedehands wagen is voorlopig nog een uitzondering op de automarkt, maar zijn aandeel stijgt gestaag. Toch vragen we ons af wat het risico is van zulke aankoop. Is de batterij betrouwbaar? En wat is de werkelijke actieradius van het voertuig?

voiture électrique d'occasion

De investering waard? 

Elektrische auto’s zijn momenteel nog erg duur als ze nieuw zijn, maar op de tweedehands markt vind je ze wél aan aantrekkelijke prijzen. Daarnaast komen er steeds meer modellen op de markt, en dus ook op de tweedehands markt. Ook is een elektrische wagen op lange termijn een goede investering: je bespaart brandstof en er zijn heel wat fiscale voordelen.

Reken maar eens uit wat een wagen kost per jaar. Bij de elektrische wagen ligt die total cost of ownership (TCO) toch een stukje lager. Zo bespaar je ook op onderhoudskosten. Want in tegenstelling tot benzine- of dieselvoertuigen hoeft de motor van een elektrische auto niet worden verschoond. Er is geen interne verbrandingsmotor, er zijn minder onderdelen en dus minder reparaties uit te voeren. Het onderhoud van een elektrische auto is daarom relatief eenvoudig. Remmen en banden zijn bijna de enige elementen waarmee rekening moet worden gehouden. En dat zijn besparingen op lange termijn…

Hoe zit het met de batterij?

elektrische wagen tweedehands

Het duurste onderdeel van een elektrisch wagen is wellicht de batterij. Deze kost een stuk meer dan de batterij van een wagen op brandstof en is dus best niet meteen aan vervangen toe. Het is dus essentieel om de conditie van de accu te controleren, aangezien dit het belangrijkste element van een elektrische auto is. Test de wagen mét airconditioning of verwarming en rijd gedurende een bepaalde tijd tegen 80 – 90 km/u op de weg. Zo kan je de evolutie van de autonomie realtime volgen.

De vraag is ook hoelang een batterij mee gaat. Aangenomen wordt dat ze het gemiddeld 8 à 10 jaar uithouden, maar eigenlijk is het voor zo’n uitspraken nog wat vroeg. Hoe dan ook: batterijen die vóór 2013 geproduceerd zijn, zijn kwetsbaarder en minder duurzaam. Recent geproduceerde batterijen hebben een al een langere levensduur.

Waar koop je een elektrische tweedehands wagen?

Bij een particulier of een autodealer? De prijs van een tweedehands elektrische wagen is meestal lager bij een particulier, je bent namelijk in de mogelijkheid om stevig te onderhandelen. Als je wil profiteren van extra’s, kan je beter naar een dealer gaan. Zij bieden vaak aanvullende diensten aan: fabrieksgarantie, financieringsaanbiedingen, de mogelijkheid tot terugname, enzovoort.

Hoe zit het met de verkoop?

Goed nieuws. Het imago van elektrische auto’s is in de loop der jaren sterk verbeterd, zeker ten opzichte van andere typen motoren. Bovendien zullen tegen 2030 geen dieselvoertuigen meer in Brussel mogen rijden en tegen 2035 ook geen benzinewagens meer. Het ziet ernaar uit dat de herverkoop van een voertuig met verbrandingsmotor steeds moeilijker wordt, en dat is alleen maar gunstig voor de tweedehands elektrische wagen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie