Bestaan er elektrische fietsen voor kinderen?


We zien steeds meer elektrische fietsen in het straatbeeld, maar bestaan deze ook voor kinderen? Het antwoord is ja. De eerste e-bikes voor kinderen kwamen er al in 2017…

Leeftijd

Even recapituleren: kinderen jonger dan 10 jaar mogen op de stoep fietsen, zelfs als er een fietspad is. Een kind moet namelijk voldoende fietsvaardigheid hebben om op straat te mogen fietsen, en die stuurvaardigheid komt er tussen 10 en 12 jaar.

Het lijkt dus pas verantwoord om een kind op een elektrische fiets te zetten als het de 12 voorbij is. Toch zijn er bedrijven die al elektrische fietsen aanbieden voor 8-jarigen.

elektrische fietsen kinderen

Snelheid

Elektrische fietsen voor kinderen hebben meestal een snelheidsbegrenzing tot 18 à 20 kilometer per uur, maar kunnen tot 25 km/u gaan. Best snel, gezien je als kind toch al serieus moeten doorfietsen op een gewone fiets om die snelheid te halen.

Prijs

De prijzen van elektrische fietsen liggen uiteraard hoger dan de gewone kinderfietsen. Tel tussen de 1.500 en 2.000 euro.

Voordelen

elektrische fietsen kinderen

Wie kinderen heeft, kent het probleem: ze willen niet doortrappen, ze hebben een duwtje in de rug nodig of de jongste kan simpelweg nog niet mee. Een elektrische fiets kan de oplossing zijn om die uitstap (voor iedereen) aangenamer te maken.

Maar de kleinsten zijn niet altijd het probleem: ook tieners die “niet graag fietsen” krijg je soms moeilijk gemotiveerd voor een familiale fietstocht. Wie weet zit er met een elektrische fiets zelfs een fietsvakantie in?

En ook voor de dagdagelijkse route naar school is een elektrische fiets interessant. Reken maar eens uit hoeveel ‘kostbare’ ochtendtijd ze kunnen winnen, zeker voor kinderen die een stuk moeten fietsen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk dat ze veilig tot aan de schoolpoort geraken.

E-mountainbiken

Wie met de kids wil gaan mountainbiken stoot al snel op de vraag: hoelang kunnen ze mee? Met een e-mountainbike moet je die zelfs niet stellen. Bovendien genieten ze meer van het parcours, geraken ze makkelijker boven en is er wellicht meer aandacht voor techniek. Niet zo sportief zegt u? Met een e-bike houden ze het minstens driedubbel zolang vol, qua vetverbranding kan dat tellen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie