Autopech? Doorloop deze 6 stappen


Op weg van A naar B begint je wagen plots te zuchten, te puffen en te haperen. Brute autopech. Je eerste zorg is zo snel en veilig mogelijk aan de kant van de weg geraken. Je laatste zorg… pechverhelping. Maar welke stappen zet je daartussenin?

1. Haast je naar de pechstrook

Stuur je tegenpruttelende auto richting pechstrook of vluchthaven en parkeer zo dicht als je kan bij de vangrails. Draai bij het parkeren je wielen zo ver mogelijk naar rechts: zo vliegt je wagen zeker niet op de weg mocht hij van achteren aangereden worden. Zet ook je alarmlichten aan (als die nog werken, natuurlijk).

2. Trek je fluojasje aan

Fluohesjes zijn misschien niet geweldig stijlvol, ze zijn wel wettelijk verplicht als je je op een openbare weg of snelweg begeeft. En de kans dat de fashion police je betrapt is kleiner dan de kans dat de échte politie dat doet. Safety first!

3. Breng jezelf in veiligheid

Veilig geparkeerd en fashionable uitgedost in fluo? Breng dan eerst jezelf in veiligheid, voor je je medepassagiers uit de auto helpt. Vergeet bij het verlaten van de wagen zeker niet je gsm mee te grissen (hallo, pechverhelping?) en stap indien mogelijk uit via het rechterportier.

4. Help je gezelschap uit de wagen

Breng je medepassagiers in veiligheid via de rechterdeuren en ‘parkeer’ hen zo snel mogelijk veilig achter de vangrails. Zijn er voldoende fluohesjes aan boord, dan is het slim om ook je gezelschap van een matching outfit te voorzien. Volgens de Belgische wet moet je maar één vestje in de wagen hebben, maar eigenlijk bewaar je er best voor alle beschikbare stoelen eentje.

5. Plaats je gevarendriehoek

Last but not least: plaats je gevarendriehoek om andere automobilisten tijdig te informeren over jouw pechsituatie. Op gewone wegen zet je de driehoek op zo’n 30 meter van je wagen, op autosnelwegen geldt 100 meter als ideale afstand.

6. Contacteer je pechverhelping

Iedereen safe? Contacteer dàn pas je hulplijnen, je baas, je moeder of je lief. Geef aan de pechverhelping duidelijk door waar je bent en wacht geduldig (achter de vangrail!) op redding.

Naar het buitenland? Reken op pechverhelping in Europa voor € 2,50 per dag.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie