3 mei 2018 4 min Tips & tricks

Autopech? Doorloop deze 6 stappen

door Tessa Delbeke

Op weg van A naar B begint je wagen plots te zuchten, te puffen en te haperen. Brute autopech. Je eerste zorg is zo snel en veilig mogelijk aan de kant van de weg geraken. Je laatste zorg… pechverhelping. Maar welke stappen zet je daartussenin?

1. Haast je naar de pechstrook

Stuur je tegenpruttelende auto richting pechstrook of vluchthaven en parkeer zo dicht als je kan bij de vangrails. Draai bij het parkeren je wielen zo ver mogelijk naar rechts: zo vliegt je wagen zeker niet op de weg mocht hij van achteren aangereden worden. Zet ook je alarmlichten aan (als die nog werken, natuurlijk).

2. Trek je fluojasje aan

Fluohesjes zijn misschien niet geweldig stijlvol, ze zijn wel wettelijk verplicht als je je op een openbare weg of snelweg begeeft. En de kans dat de fashion police je betrapt is kleiner dan de kans dat de échte politie dat doet. Safety first!

3. Breng jezelf in veiligheid

Veilig geparkeerd en fashionable uitgedost in fluo? Breng dan eerst jezelf in veiligheid, voor je je medepassagiers uit de auto helpt. Vergeet bij het verlaten van de wagen zeker niet je gsm mee te grissen (hallo, pechverhelping?) en stap indien mogelijk uit via het rechterportier.

4. Help je gezelschap uit de wagen

Breng je medepassagiers in veiligheid via de rechterdeuren en ‘parkeer’ hen zo snel mogelijk veilig achter de vangrails. Zijn er voldoende fluohesjes aan boord, dan is het slim om ook je gezelschap van een matching outfit te voorzien. Volgens de Belgische wet moet je maar één vestje in de wagen hebben, maar eigenlijk bewaar je er best voor alle beschikbare stoelen eentje.

5. Plaats je gevarendriehoek

Last but not least: plaats je gevarendriehoek om andere automobilisten tijdig te informeren over jouw pechsituatie. Op gewone wegen zet je de driehoek op zo’n 30 meter van je wagen, op autosnelwegen geldt 100 meter als ideale afstand.

6. Contacteer je pechverhelping

Iedereen safe? Contacteer dàn pas je hulplijnen, je baas, je moeder of je lief. Geef aan de pechverhelping duidelijk door waar je bent en wacht geduldig (achter de vangrail!) op redding. Geen abonnement? Geen probleem. Met Mobly Go betaal je pechverhelping per panne en niet per jaar.

 

 

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

6 april 2018

5 tips tegen in slaap vallen in de auto

door Tessa Delbeke

Plannen om, nu de vakantieperiode voor de deur staat, met de wagen naar zonnigere oorden te trekken? Je hebt groot…

Verder lezen
17 september 2018

Woon-werkverkeer: zolang zijn we gemiddeld onderweg

door Mira Hoeven

In een land met buitensporige files kunnen we niets anders verwachten: een lange rit naar het werk. Ook de reis…

Verder lezen
7 juni 2018

Een auto huren in het buitenland, zo doe je dat

door Yasmin van de Werf

Je vliegt naar je vakantiebestemming, maar je wil ter plaatse ook in alle vrijheid de omgeving ontdekken? Dan…

Verder lezen