13 september 2018 4 min Mobiliteitskosten

Een auto kopen met hoge kilometerstand: een goed idee?

door Mira Hoeven

Hoe meer kilometerstanden, hoe meer inzicht in het autoverleden. De kilometerstand bepaalt – naast het bouwjaar – de waarde van de auto. Wie een tweedehands wagen met een hoge kilometerstand op het oog heeft, durft dan ook wel eens twijfelen. De vraag is hoezeer de teller een maatstaf is voor de levensduur van een wagen.

Maar wat is nu een hoge kilometerstand?

Een wagen met een hoge kilometerstand is niet per se minder goed. Veel hangt af van de sterkte van de motor, die op zijn beurt weer afhangt van het merk. Daarnaast speelt ook onderhoud een grote factor en of er met diesel of benzine wordt gereden: dieselmotoren zijn een pak duurzamer.

Verder kan je vragen stellen bij de gereden kilometers. Heeft de auto de snelweg platgereden of zijn het vooral stadskilometers op de teller? De waarde van de auto is dus niet alleen afhankelijk van de kilometers. Toch wordt er al eens gesjoemeld met de teller. Gelukkig biedt de Car-Pass meer transparantie bij een potentiële aankoop. Dit officiële document toont hoeveel kilometers er écht met de wagen zijn gereden. 

Kilometerstand

Om je een idee te geven, in Vlaanderen staat de gemiddelde kilometerstand op 101.591 km. Wie beneden de 10.000 op de teller heeft staan, kan dus spreken van een zeer lage kilometerstand. Deze tellers bevinden zich in relatief nieuwe auto’s of in auto’s waarmee kleine afstanden werden gereden. Ook wie nog niet aan de 25.000 kilometer komt, heeft nog steeds een lage kilometerstand. Vanaf 50.000 km is de auto wellicht al een paar jaar oud.

 

kilometerstand

Boven de 100.000 km (het gemiddelde) kijken we naar auto’s van 5 à 8 jaar oud, maar alles hangt af van de rij-intensiteit. Hoe dan ook, we kunnen pas echt spreken van een hoge kilometerstand vanaf 200.000 km. Een bedrijfswagen waarmee veel werd gereden of een wagen op leeftijd. Als de teller de 250.000 of 300.000 passeert, spreken we van een zeer hoge kilometerstand.

300.000 km kan voor sommige wagens trouwens al het einde betekenen, maar het zijn ook geen uitzonderingen als er nog een paar ton bijkomt. Sommige auto’s halen tot 600.000. En nu we toch bezig zijn: het wereldrecord hoogste kilometerstand staat op naam van een Volvo p1800, met maar liefst 4.800.000 km op de teller. Only in America.

 

kilometerstand

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

11 december 2017

7 veel voorkomende kosten met tweedehands auto’s

door Karel Byloos

Ga je op zoek naar een tweedehandsauto? Dan is er een ruim aanbod. Een auto is dan ook snel gekocht.

Verder lezen
19 oktober 2018

Test je kennis over verkeersveiligheid

door Mira Hoeven

Hoeveel weet jij over verkeer en mobiliteit? Je kan je kennis testen door deel te nemen aan de quiz op…

Verder lezen
22 mei 2018

De vakantie checklist: is jouw auto al zomerproof?

door Yasmin van de Werf

Een vakantie voorbereiden, dat is bijna een fulltime job. Van speuren naar de mooiste bestemming tot het shoppen…

Verder lezen