5 goede tips om zuinig te rijden met je elektrische wagen


Rijden met een elektrische wagen of een plug-in hybride vereist andere vaardigheden dan rijden met een benzine- of dieselwagen. Hier zijn alvast 5 tips om zuinig te rijden:

Een volle batterij is er twee waard

ecomodus

Probeer zo veel mogelijk te laden: thuis, op het werk, onderweg. Met een volle batterij daalt je rijbereik immers minder snel. Wie met een volle batterij de weg opgaat, ziet zijn rijbereik de eerste 100 km traag dalen. Het is pas bij een halfvolle batterij dat de kilometers op de teller sneller gaan dalen. Natuurlijk kan je niet altijd inschatten hoelang je zal rijden, maar dat is net waar het elektrische gegeven om vraagt: planning. Slimme apps die je helpen om laadpalen te vinden, kunnen je daarbij helpen.

Gebruik je gaspedaal als rempedaal

Probeer het voertuig zoveel mogelijk rollend te houden. Door zo weinig mogelijk te remmen en gewoon op tijd gas los te laten regenereert de auto energie die weer in de batterij kan worden opgeslagen. Je batterij krijgt ook wel energie tijdens het remmen, maar een afgeremd voertuig weer in beweging krijgen kost meer energie dan dat er is opgewekt. Tip: gebruik zoveel mogelijk de cruisecontrol: niet alleen hou je de snelheid gelijkmatig, het zorgt ook voor een lager verbruik.

Airco en verwarming zijn een no-go

Net zoals bij gewone wagens hebben de airco en verwarming ook een negatieve invloed op het verbruik van de elektrische wagen. Áls je ze wil gebruiken, doe je dat best als de wagen nog aan de stekker hangt en dus vóór je vertrekt. Ook hier komen we terug op punt 1: elektrische rijden = plannen.

Rij vooral niet te snel

Natuurlijk rijd je op de Belgische autosnelwegen 120 km/u of zelfs iets meer. Maar het verschil in verbruik tussen 100 km/u en 120 km/u is zichtbaar in meerverbruik. Wie zuinig elektrisch wil rijden, kan beter langzamer rijden dan sneller. Het scheelt niet zo veel in reistijd, maar wel enorm in verbruik.

Ecomodus on

Een elektrische wagen kan je in verschillende modi zetten: normaal, eco en eco+. Gewoon eco is de milieuvriendelijke stand, hiermee gaat de wagen niet op volle toeren werken. Je zal de temperatuur bijvoorbeeld beperkter kunnen instellen, maar je gaat wel minder verbruiken. Met de knop eco+ verbruik je nog minder, maar je wagen zal ook minder vlot optrekken. Deze stand is ideaal voor in de file en je zal het klimaat niet meer kunnen regelen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie