Hoelang gaat de batterij van een elektrische wagen mee?


Het voornaamste (en duurste) onderdeel van een elektrische wagen – de batterij – gaat best zolang mogelijk mee. Maar wat is de gemiddelde houdbaarheid van zo’n batterij?

batterie voiture électrique

Voordat we er een cijfer op plakken, moet je weten dat niet alle batterijen identiek zijn. De ene slijt sneller dan de andere en niet elke accu gaat even lang mee. Wat we wel kunnen zeggen: een autobatterij voor een elektrische wagen gaat langer mee dan een accu voor een auto op brandstof. De fabrikanten streven naar een levensduur van 8 à 10 jaar. Dit komt overeen met 1000 à 2000 laadbeurten, waarmee je 200.000 à 500.000 km kan rijden.

Minder rijden = langere levensduur

Wie weinig kilometers maakt, kan de levensduur van zijn batterij rekken. Rij je bijvoorbeeld maar 20.000 kilometer per jaar, dan kan je batterij het makkelijk enkele jaren langer uithouden. Hoe dan ook, er wordt forst geïnvesteerd in batterijen met een lange levensduur: fabrikanten batterijen produceren, willen een levensduur bereiken die de 2000 cycli ruimschoots overschrijdt.

Verder zijn er enkele factoren die een gunstige invloed hebben op de batterij. Denk aan: het behouden van de optimale bandenspanning, frequent/gedeeltelijk opladen en milieuvriendelijk rijden.

Er zijn natuurlijk ook factoren die de levensduur van een batterij verkorten. Zo is het nooit aangeraden in zeer koud weer of in extreme hitte te rijden. Verder slijt de batterij sneller als je hoge snelheden haalt, frequent stopt of steeds een conventioneel stopcontact gebruikt bij het laden.

Tweede leven

Veel mensen denken dat elektrische autoaccu’s niet milieuvriendelijk zijn, en dat ze weggegooid worden na gebruik. Maar, heel wat onderdelen van de lithiumbatterijen krijgen een tweede leven. Wanneer ze niet langer bruikbaar zijn voor elektrische auto’s, kunnen ze nog jaren worden gebruikt voor andere toepassingen. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van de productie van energie uit hernieuwbare bronnen (windenergie).

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie