3 gezellige steden, vlak over de Nederlandse grens


Toegegeven, we houden van Amsterdam. Maar als we een beetje inboeten aan grootte (niét aan sfeer en gezelligheid), hoeven we maar half zo ver te rijden. Deze steden vinden we de moeite waard:

BRUSSEL –> MAASTRICHT | 114 km

Maastricht is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Limburg. Deze gezellige stad puilt uit van de lokale koffiebars en boetiekjes. Wie wil shoppen, heeft in deze stad dus keuze te over, al zijn het vooral de schoenenwinkels waar geen einde aan komt.

De Maas, die langs de stadskern loopt, zorgt voor een verademing in het centrum. Hier zie je dan ook veel fietsers en wandelaars die even willen ontsnappen aan de drukte.

Iets buiten het centrum kan je gratis parkeren, maar dat zal ook de Nederlanders vast niet ontgaan zijn.

BRUSSEL –> MIDDELBURG | 139 km

Middelburg is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zeeland. Het stadhuis – in Gotische stijl – laat alvast indruk na, maar ook de rest van de binnenstad is op z’n minst feeëriek te noemen. Zo is er ook een Abdijtoren van 90,5 meter hoog, die behoort tot het abdijcomplex van Middelburg. De toren heeft als bijnaam de Lange Jan en hoort bij de hoogste kerktorens van Nederland.

Aan kleine straatjes geen gebrek in Middelburg… Je kan heerlijk kuieren op de Kuiperspoort en de Schuddebeursstraat, het smalste straatje van Middelburg. Wie graag wil shoppen loopt beter even langs de Lange Delft de Sint-Jansstraat en het Damplein. Hier vind je tal van lokale handelaars met duurzame merken of heerlijke lekkernijen.

Middelburg wordt doorsneden door het Kanaal van Walcheren, dat uitnodigt uit om een boottocht te maken met de Lady Madeleine: zo vaar je gedurende 3 uur langs de sluizen van Veere en over het Veerse Meer.

BRUSSEL -> BREDA | 105 km

Net over de grens maar toch helemaal in Nederland: Breda is om te beginnen een winkelstad, waar alle winkels open zijn op zondag. In het historische centrum vind je allerhande boetiekjes en commerciële merken. Op de Grote Markt – ook wel ‘de huiskamer’ genoemd – zijn er tal van horecazaken. Tijdens de zomer worden hier ook heel wat evenementen georganiseerd.

Om de drukte te ontwijken, kan je rust vinden in het Valkenburgpark, een heerlijk stadspark in de binnenstad van Breda. En voor wie het nog wat groener mag zijn: ten zuiden van Breda vind je het ‘landgoed Bouvigne’: een sprookjesachtige kasteel omgeven door drie bijzondere tuinen en een boomgaard.

Breda is zeer makkelijk bereikbaar vanuit Antwerpen-Centraal, met een rechtstreekse trein.

Het grote voordeel van deze steden is dat je echt niet lang hoeft te rijden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen kans meer maakt op pech. Gelukkig kan je al voor 2,50 euro op pechbijstand in het buitenland rekenen. Voor de prijs hoef je alvast niet te laten.

 

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie