In deze landen liggen de dodelijkste wegen van Europa


Autovakanties zijn populair: meer dan ooit laten we het vliegtuig aan de grond en gaan we met de wagen naar onze bestemming. Toch ben je best voorzichtig, want in sommige landen liggen de wegen er (nog) slechter bij dan bij ons.

dodelijkste wegenVorig jaar werden er meer dan 25.000 sterfgevallen geregistreerd op Europese wegen. Met 96 verkeersdoden per miljoen inwoners heeft Roemenië de gevaarlijkste wegen van Europa. Verder is het ook oppassen in buurland Bulgarij, Letland en Kroatië. België staat op een teleurstellende 14de plaats.

In de UK, Denemarken en Ierland liggen dan weer de minst gevaarlijke wegen. En opvallend: Nederland sluit dat rijtje, op de vierde plaats.

Ander land, andere regels

Het aantal verkeersdoden per land is niet alleen afhankelijk van de toestand van de wegen. Veel hangt af van de acties die de verschillende EU-lidstaten ondernemen.

Zo zijn er om te beginnen verschillende handhavingsniveaus: in welke mate worden snelheidsovertredingen gestraft? Hoe staat het land t.o.v. rijden onder invloed? En in welke mate worden kwetsbare weggebruikers beschermd?

Veel Europese lidstaten vragen ook tol om op de wegen te mogen rijden. Dit zijn de landen waar je tol moet betalen.