6 maart 2019 3 min Tips & tricks

De meest gestolen spullen bij een auto-inbraak

door Ines vranken

Een wagen is kostbaar, we hebben dan ook liever dat er niets mee gebeurt. Maar een alarm is soms niet goed genoeg om een dief ervan te weerhouden een raam in te slaan en je laptop te stelen.

Het aantal auto-inbraken en -diefstallen is aanzienlijk gedaald doorheen de jaren. In 2017 werden er 48.305 autodiefstallen gerapporteerd. In 2018 is dat cijfer gedaald tot 20.512 voorvallen. Een opmerkelijk verschil, maar dat zijn er wel nog steeds 56 per dag.

Elektronica wordt het vaakst gestolen, wat geen verrassing is. Denk aan gps-toestellen, laptops, smartphones, radio’s… Het zijn allemaal waardevolle en makkelijke spullen om mee te nemen.

Auto-onderdelen zijn ook populair. Een airbag, een autostuur of wielen: alles wat je ter plaatse kan losmaken, kunnen dieven meenemen. Wordt je nummerplaat gestolen? Rapporteer dit dan zo snel mogelijk aan de politie. Als de dief een misdaad begaat met je nummerplaat, zoals bijvoorbeeld brandstofdiefstal, wil je natuurlijk direct bewijzen dat jij het niet was. Een auto-inbraak op zich geeft al genoeg zorgen aan je hoofd.

Waardevolle documenten, zoals verzekeringspapieren, worden vaak meegenomen voor het illegaal doorverkopen van auto’s. Laat zeker ook geen portefeuilles of betaalkaarten achter, want ook daar zijn dieven snel mee weg. Tenslotte zijn er nog boodschappentassen, zonnebrillen of kledingstukken die worden meegenomen. Kortom, alles wat je in je auto achterlaat, kan je kwijt zijn.

Dieven worden steeds slimmer en behendiger, en daar moeten we bewust mee omgaan:

  • Laat nooit iets waardevol in het zicht liggen
  • Sluit je wagen altijd, ook als je maar ‘even’ weg bent
  • Parkeer je wagen op een veilige plaats: in een woonbuurt of in een parkeergarage

Ben je verzekerd voor auto-inbraak?

Wie een BA heeft, is niet verzekerd voor diefstal, wel ben je verzekerd als je een kleine of een grote omnium hebt. De franchise hoeft je niet te betalen bij een autodiefstal, in principe moet je alleen franchise betalen als je zelf schade veroorzaakt aan je eigen wagen.

 

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

11 december 2017

7 veel voorkomende kosten met tweedehands auto’s

door Karel Byloos

Ga je op zoek naar een tweedehandsauto? Dan is er een ruim aanbod. Een auto is dan ook snel gekocht.

Verder lezen
11 januari 2019

3 tips bij het kopen van een elektrische tweedehands auto

door Mira Hoeven

Elektrische auto’s zijn duur. En net daarom is de tweedehands markt van elektrische wagens zo interessant. Toch ben je beter…

Verder lezen
4 januari 2018

Tweedehands auto kopen bij particulier of autodealer?

door Alex Pauwels

Ga je een tweedehands auto kopen? Dan kan je dat zowel bij een autodealer als bij een particulier doen. Wat…

Verder lezen