De meest gestolen spullen bij een auto-inbraak


Een wagen is kostbaar, we hebben dan ook liever dat er niets mee gebeurt. Maar een alarm is soms niet goed genoeg om een dief ervan te weerhouden een raam in te slaan en je laptop te stelen.

Het aantal auto-inbraken en -diefstallen is aanzienlijk gedaald doorheen de jaren. In 2017 werden er 48.305 autodiefstallen gerapporteerd. In 2018 is dat cijfer gedaald tot 20.512 voorvallen. Een opmerkelijk verschil, maar dat zijn er wel nog steeds 56 per dag.

Elektronica wordt het vaakst gestolen, wat geen verrassing is. Denk aan gps-toestellen, laptops, smartphones, radio’s… Het zijn allemaal waardevolle en makkelijke spullen om mee te nemen.

Auto-onderdelen zijn ook populair. Een airbag, een autostuur of wielen: alles wat je ter plaatse kan losmaken, kunnen dieven meenemen. Wordt je nummerplaat gestolen? Rapporteer dit dan zo snel mogelijk aan de politie. Als de dief een misdaad begaat met je nummerplaat, zoals bijvoorbeeld brandstofdiefstal, wil je natuurlijk direct bewijzen dat jij het niet was. Een auto-inbraak op zich geeft al genoeg zorgen aan je hoofd.

Waardevolle documenten, zoals verzekeringspapieren, worden vaak meegenomen voor het illegaal doorverkopen van auto’s. Laat zeker ook geen portefeuilles of betaalkaarten achter, want ook daar zijn dieven snel mee weg. Tenslotte zijn er nog boodschappentassen, zonnebrillen of kledingstukken die worden meegenomen. Kortom, alles wat je in je auto achterlaat, kan je kwijt zijn.

Dieven worden steeds slimmer en behendiger, en daar moeten we bewust mee omgaan:

  • Laat nooit iets waardevol in het zicht liggen
  • Sluit je wagen altijd, ook als je maar ‘even’ weg bent
  • Parkeer je wagen op een veilige plaats: in een woonbuurt of in een parkeergarage

Ben je verzekerd voor auto-inbraak?

Wie een BA heeft, is niet verzekerd voor diefstal, wel ben je verzekerd als je een kleine of een grote omnium hebt. De franchise hoeft je niet te betalen bij een autodiefstal, in principe moet je alleen franchise betalen als je zelf schade veroorzaakt aan je eigen wagen.

 

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie