6 maart 2019 3 min Eigen mobiliteit

6 maart 2019 3 min Eigen mobiliteit

Dieven verleiden of vermijden: de meest gestolen spullen bij een auto-inbraak

door Ines vranken

Een wagen is een zeer kostbaar en vaak onmisbaar gebruiksvoorwerp. We hebben dan ook liever niet dat er iets mee gebeurd. Maar een alarm is vaak niet goed genoeg om een dief ervan te weerhouden om een raam in te slaan en je laptop te stelen.

Het aantal auto-inbraken en -diefstallen is aanzienlijk gedaald doorheen de jaren. In 2017 werden er 48.305 autodiefstallen gerapporteerd. In 2018 is dat cijfer gedaald tot 20.512 voorvallen. Een opmerkelijk verschil, maar dat zijn er wel nog steeds 56 per dag.

Elektronica wordt het vaakst gestolen, wat geen verrassing is. Denk aan gps-toestellen, laptops, smartphones, radio’s… Het zijn allemaal waardevolle en makkelijke spullen om mee te nemen.

Auto-onderdelen zijn ook populair. Een airbag, een autostuur of wielen: alles wat je ter plaatse kan losmaken, kunnen dieven meenemen. Wordt je nummerplaat gestolen? Rapporteer dit dan zo snel mogelijk aan de politie. Als de dief een misdaad begaat met je nummerplaat, zoals bijvoorbeeld brandstofdiefstal, wil je natuurlijk direct bewijzen dat jij het niet was. Een auto-inbraak op zich geeft al genoeg zorgen aan je hoofd.

Waardevolle documenten, zoals verzekeringspapieren, worden vaak meegenomen voor het illegaal doorverkopen van auto’s. Laat zeker ook geen portefeuilles of betaalkaarten achter, want ook daar zijn dieven snel mee weg. Tenslotte zijn er nog boodschappentassen, zonnebrillen of kledingstukken die worden meegenomen. Kortom, alles wat je in je auto achterlaat, kan je kwijt zijn.

Dieven worden steeds slimmer en behendiger, en daar moeten we bewust mee omgaan:

  • Laat nooit iets waardevol in het zicht liggen
  • Sluit je wagen altijd, ook als je maar ‘even’ weg bent
  • Parkeer je wagen op een veilige plaats: in een woonbuurt of in een parkeergarage

Ben je verzekerd voor auto-inbraak?

Wie een BA heeft, is niet verzekerd voor diefstal, wel ben je verzekerd als je een kleine of een grote omnium hebt. De franchise hoeft je niet te betalen bij een autodiefstal, in principe moet je alleen franchise betalen als je zelf schade veroorzaakt aan je eigen wagen.

 

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

14 maart 2019

Opinie: waarom een betaal-per-km verzekering de toekomst is

door Gerrit Nollet

Minder files en minder CO2-uitstoot: het blijft één van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Gelukkig stevenen we af op…

Verder lezen
5 februari 2019

Waarom extra opties goed zijn voor je portefeuille

door Ines vranken

Cruise control, voetgangersherkenning, dodehoeksensoren. Enkele opties die zorgen voor een aangename en veilige rijbeleving. En die opties kosten geld, maar…

Verder lezen
2 oktober 2018
3 min Duurzaamheid

Diesel of benzine: vind je perfect match

door Yasmin van de Werf

Sta je op het punt om een tweedehandswagen te kopen, dan sta je ongetwijfeld voor het dilemma diesel of benzine.

Verder lezen