Tweedehands auto kopen: kies je voor diesel of benzine?


Ben je recent nog gaan tanken met je auto? Dan heb je het ongetwijfeld gemerkt. Aan de pomp is er nauwelijks een verschil in prijs tussen diesel en benzine. Meer zelfs, diesel zal alleen maar duurder worden dit jaar. Dat was enkele jaren geleden helemaal anders. Toen waren de benzineprijzen de hoogste.

Waarom diesel duurder is

Meer en meer steden in België voeren een lage-emissiezone in. Verschillende overheden willen vervuilende dieselauto’s uit het straatbeeld bannen. Daarom betaal je ook meer accijnzen op diesel dan op benzine, en zal je voor diesel meer betalen aan de pomp. Lees onze blog over lage-emissiezones voor meer informatie.

Kan je nog een dieselauto kopen?

Vroeger kozen Belgen bijna automatisch voor een dieselauto. Maar nu diesel steeds duurder wordt en steden dieselauto’s bannen, kiezen meer en meer mensen voor een benzineauto. Gevolg? Benzineauto’s verkopen als zoete broodjes en dieselauto’s blijven staan. Zullen dieselauto’s straks goedkoper worden om van het overaanbod af te geraken? En is het dan verstandig om een dieselauto te kopen?

Wanneer is een dieselwagen toch een goede keuze?

Ga je een auto kopen? En twijfel je tussen een diesel- of benzineauto? Dan wil je natuurlijk weten welke optie het meest voordelig is voor jou: diesel of benzine. Om dit te weten te komen, kijk je naar het jaarlijks aantal kilometers dat je rijdt. Voor dieselauto’s ligt het omslagpunt op een hoog aantal kilometers per jaar.

Voor dieselauto’s betaal je doorgaans meer bij de aankoop. En nu ook meer aan de pomp. Maar een dieselauto rijdt wel nog altijd zuiniger dan een bezine-auto. Daarom is een dieselauto interessant voor mensen die jaarlijks meer dan 30.000 km rijden.

Het volledige financiële plaatje

Zitten we straks met een overaanbod van dieselauto’s? Dan zullen die volgens de wet van vraag en aanbod goedkoper worden. Als je dan een auto wil kopen, moet je het volledige financiële plaatje bekijken. Misschien komt een dieselauto dan toch voordeliger uit? Dat geldt ook voor tweedehandsauto’s. Gaan mensen massaal hun dieselauto verkopen? En zoek je een tweedehandsauto? Dan kan jij straks misschien wel een koopje doen.

Waarom diesel nog niet ‘out’ is

De dieseltechnologie is nog niet afgeschreven en evolueert ook verder. De uitstoot van fijne deeltjes is sterk gedaald met de huidige EURO-5 norm. En door de komende EURO-6 norm zal de uitstoot van stikstofoxiden (NOX) in grote mate beperkt zijn. Daardoor zullen dieselauto’s minder milieubelastend zijn. En wordt het verschil in milieu-impact met een benzineauto heel klein.

Alternatieven voor diesel

Uiteraard zijn er nog alternatieven. Zoek je een milieuvriendelijke auto? Dan is een CNG-auto het overwegen waard. Het is een goed alternatief voor diesel of benzine, én goedkoper dan een elektrische auto. Lees onze blog over CNG-auto’s om hier meer over te weten te komen.

Update: het effect op de gezondheid

Ook het gezondheidsaspect speelt echter mee. Zo zorgen dieselmotoren voor meer luchtverontreiniging en daarom ook voor meer cardiovasculaire aandoeningen zoals hartaanvallen. Stikstofdioxide van een dieselmotor zou zelfs schadelijker zijn voor het hart dan fijn stof. Ook dat kan op termijn de prijs van dieselwagens omlaag duwen. De Belgische vereniging voor Cardiologie wil een snelle afbouw van dieselwagens, maar zover is het voorlopig nog niet.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie