De veiligste auto’s van het voorbije jaar, volgens Euro Ncap


Euro NCAP heeft de prijzen uitgedeeld voor de veiligste auto’s, die ze het voorbije jaar hebben getest. Het verdict? Tesla wint een mooie podiumplaats.

Top 3-klassement

In de categorie grote SUV’s geeft de Tesla Model X de Seat Tarraco het nakijken. De Tesla Model 3 haalt dan weer een gedeelde eerste plaats met de BMW 3 Series in de categorie grote gezinsauto’s. Beide auto’s klopten namelijk af op dezelfde eindscore. In de categorie 100 % elektrische auto’s werden de twee Amerikaanse modellen nummer één en twee. De derde plaats ging naar de Audi e-tron.

HYBRIDE EN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN
tesla

DE VEILIGSTE FAMILIEWAGENS

Tesla op het hoogste schavot

Euro NCAP maakte onlangs zijn klassement ‘Beste in zijn klasse’ voor 2019 bekend. Deze onafhankelijke organisatie onderwerpt auto’s aan crashtests. Tesla kreeg de fameuze 5 sterren dankzij onder meer zijn sterke Safety Assist. Het merk komt dit jaar dan ook als grote winnaar uit de bus. Tesla scoort namelijk het hoogste in twee van de zes categorieën.

Tesla

De Tesla Model 3 kreeg een score van 96 % voor de bescherming van volwassen inzittenden, 86 % voor die van kinderen en 74 % voor de veiligheid van de voetgangers. Deze resultaten wijzen op een goede bescherming van de passagiers, al zijn dergelijke scores niet zo uitzonderlijk.

Maar op het onderdeel Safety Assist steekt de Tesla Model 3 er pas écht met kop en schouders bovenuit. De auto haalt een score van maar liefst 94 %, meteen het hoogste cijfer dat de Euro NCAP in deze categorie heeft toegekend.

“De ‘Beste in zijn klasse’ wordt berekend op basis van de gewogen som van de scores op elk van de vier onderdelen van de beoordeling: volwassen inzittende, kind inzittende, voetganger en Safety Assist”, aldus het persbericht van Euro NCAP.

De elandtest

De Tesla Model 3 heeft een laag zwaartepunt doordat de batterijen in de bodemplaat verwerkt zitten. Hierdoor zette de auto ook mooie prestaties neer op de elandtest (ook gekend als moose test of elk test). Bij deze test wordt de auto op een zo hoog mogelijke snelheid aan een uitwijkingsmanoeuvre onderworpen.

De Tesla Model 3 heeft deze test met een startsnelheid van 83 km/u afgelegd. Samen met de Ford Focus 2018 zou dit de auto zijn waarmee Euro NCAP dit manoeuvre tegen de hoogste snelheid tot een goed einde bracht.

“Iedere bestuurder moet opletten en geen enkele auto kan een ongeval uitsluiten, maar deze functionaliteiten helpen om elke dag veiliger de baan op de kunnen”, aldus het Californische automerk.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie