27 maart 2019 4 min Nieuwe mobiliteit

De digitale groene kaart: binnenkort ook bij ons?

door Timo Verheyden

We krijgen een groene kaart nog steeds op papier, en dat in een snel evoluerende ‘groene’ wereld. We zijn klaar voor de digitale groene kaart.

Die groene kaart, wat is dat nu weer? Wel, met dit document kan je tonen dat je auto verzekerd is. Handig voor bij een politiecontrole, bijvoorbeeld. Maar het papiertje is natuurlijk niet tot het einde der tijden geldig. Anders zou niemand nog blijven betalen voor zijn of haar autoverzekering. Vroeger kreeg je normaal gezien elk jaar een nieuwe versie opgestuurd.

Maar omdat meer en meer Vlamingen kiezen voor een maandelijkse domiciliëring of betalingen per kwartaal, wordt de groene kaart tegenwoordig meerdere keren per jaar vervangen. Meer papier dan ooit dus, terwijl we daar net zoveel mogelijk op zouden moeten letten.

groene kaart

De klassieke groene kaart, gedrukt op een A4’tje: het is met andere woorden niet meer van deze tijd. In Nederland waren ze daar al even achter. Verschillende verzekeraars schakelden de voorbije jaren over op een zogenaamde digitale groene kaart.

In eerste instantie in de vorm van een e-mail, maar tegenwoordig ook via een eigen smartphone-applicatie van de verzekeringsmaatschappij. Een beetje vergelijkbaar met onze eigen Mobly Go app (voor Android en iOS).

Een digitale groene kaart is beter voor beide partijen

Aan de ene kant heb je je groene kaart op elk moment bij de hand. Gedaan dus met het papier dat op je kast blijft liggen, in plaats van in de auto. Of nog erger: je speelt je groene kaart kwijt, omdat ze per ongeluk in de papiermand belandt.

Omgekeerd kan de verzekeringsmaatschappij zelf herinneringen via de app sturen, als het bijna zover is om te betalen. En zowel de verzekeraar als de overheid kan gewoon de kleur van de groene kaart veranderen. Is de verkeersbelasting of de BA-verzekering niet betaald? Dan krijg je in de app een rode kaart te zien.

“Waarom hebben jullie dan nog geen digitale groene kaart, Mobly?”

Simpel: hoe graag wij het ook zouden willen, het mag vandaag niet in België. De wet verplicht namelijk nog altijd om een papieren versie in de auto te hebben liggen. Iets wat in bijna geen enkel ander Europees land ook nog het geval is.

En waarom zou het eigenlijk nog nodig zijn? Want naast de mogelijkheid om apps te maken, zijn er anno 2019 genoeg databases waarin de politie meteen kan checken of je verzekerd bent.

De digitale groene kaart in België is dus nog niet voor morgen. Maar bij deze toch een warme oproep aan federaal minister François Bellot (en zijn Vlaamse evenknie Ben Weyts) om hier werk van te maken.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

12 april 2018

De elektrische auto anno 2018: hebben we de boot gemist?

door Tessa Delbeke

Hoewel de eerste elektrische koets al in de 19de eeuw zijn intrede deed, zijn voertuigen met een verbrandingsmotor altijd beter…

Verder lezen
8 maart 2018

Carpool en andere manieren om brandstofkosten te besparen

door Tessa Delbeke

Of je nu kiest voor diesel of benzine, autorijden is duur. Toch kan je dankzij volgende tips ervoor zorgen dat…

Verder lezen
27 maart 2019

Moet je een e-step of elektrische fiets verzekeren?

door Timo Verheyden

De elektrische fiets en de e-step is booming business. Zowel in landelijke omgeving als in steden zie je steeds meer…

Verder lezen