CNG-auto, een goed alternatief voor wie groen wil rijden


Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke auto? Dan is een CNG-auto het overwegen waard. Het is een goed alternatief voor diesel of benzine. En het is goedkoper dan een elektrische auto. Je rijdt niet alleen milieuvriendelijker, maar ook zuiniger. En met de nieuwere modellen je moet ook niet inbinden op rijbereik.

Wat is CNG?

CNG of compressed natural gas is aardgas dat onder druk wordt gezet om snel te kunnen tanken. Ga je tanken? Dan gaat het even snel en eenvoudig als bij benzine of diesel. Het samengedrukt aardgas is lichter dan lucht. Komt het vrij? Dan lost het onmiddellijk op in de lucht. Een CNG-auto is even veilig als een klassieke auto. Daarom mag je er ook ondergronds mee parkeren. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij LPG. Dat is vloeibaar propaangas en kan dus exploderen.

Soorten CNG-auto’s

Je hebt omgebouwde auto’s en fabrieksklare CNG-auto’s. Het voordeel aan fabrieksklare CNG-auto’s is dat je geen plaats verliest in de koffer.  Laat je een installatie laat inbouwen in een bezine-auto? Dan zit die installatie in de koffer. Heb je een fabrieksklare CNG-auto? Dan zit de tank netjes weggewerkt in de carrosserie. De koffer is wel iets kleiner dan die van een klassieke auto. Hierdoor heb je bijvoorbeeld soms geen reservewiel.

Daarnaast heb je ook nog ‘monofuel’ en ‘bifual’ CNG-auto’s. ‘Monofuel’-auto’s hebben één tank met CNG. ‘Bifuel’- auto’s rijden dan weer op benzine en CNG. Zo heb je altijd nog een benzinetank die je uit de nood kan helpen. Steeds meer en meer tankstations bieden CNG aan, dus je komt minder snel in de problemen.

Waar kan je CNG tanken in België?

De voordelen van CNG-auto’s

Milieuvriendelijk

Een CNG-auto is milieuvriendelijker: je stoot 95% minder fijne deeltjes en 30% minder CO2 uit dan bij diesel of benzine. Daarbij komt ook dat je geen roet of benzeen uitstoot. Daarmee is CNG de schoonste brandstof.

Rij je op CNG? Dan vermijd je ook wegtransport van vloeibare brandstoffen. Want het transport van CNG gebeurt via buizen onder de grond. Nog een verborgen groene troef van aardgas.

Goedkoper rijden

Je rijdt goedkoper: je rijdt niet alleen zuiniger, maar de prijs per kg is ook lager. Een aardgasmotor trilt ook minder dan een dieselmotor. Daardoor slijt de motor minder en zijn de onderhoudskosten lager.

Geen belastingen

Bij een nieuwe CNG-auto betaal je geen Belasting op Inverkeersstelling (BIV). En tot 2020 betaal je ook geen verkeersbelasting.

Ruime keuze

Kies je om elektrisch te rijden? Dan is je keuze beperkt. Bij CNG-auto’s is dat niet het geval. Meer en meer automerken bieden CNG-auto’s aan. En dat zijn vaak dezelfde types en modellen als de klassieke auto’s. Je moet dus geen compromis maken.

Auto ombouwen

Je kan een klassieke benzine-auto ook laten ombouwen tot een CNG-auto. Dat is relatief eenvoudig, maar er hangt een prijskaartje  van zo’n 2000 à 4000 euro aan. Je auto ombouwen doe je bij een erkend installateur.

Stiller

Je rijdt 3 tot 6 dB stiller dan dieselauto’s.

Waarop moet je letten?

keuring CNG-installatie

Een CNG-auto moet niet alleen naar de autokeuring. Elke 4 jaar moet ook de CNG-installatie gecontroleerd worden. Dat doe je bij een erkend installateur. De meeste CNG-tanks hebben een levensduur van 20 jaar. Ga je een tweedehands CNG-auto kopen? Kijk het keuringsdocument dan goed na.

Verplichte groene sticker

Vergeet ook niet uit het oog dat de groene sticker verplicht is. Wil je in regel zijn met de Belgische en Europese wetgeving? Vergeet hem dan niet op je auto te plakken. Ook al past hij misschien niet bij de kleur van jouw auto.

Op vakantie in het buitenland

Ga je naar het buitenland? Dan moet je de route wel een beetje plannen. Maar er zijn zo’n 3000 tankstations over heel Europa die CNG aanbieden. Buurlanden Nederland en Duitsland hebben een breed CNG-netwerk, net als Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Zweden. En ook in Frankrijk is aardgas sterk aan het groeien.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie