Het chassisnummer van je auto opzoeken, hoe doe je dat?


Het chassisnummer van je auto: je hebt er vast al wel eens over gehoord. Maar weet je ook waarvoor het dient? En vooral: waar je het chassisnummer op je auto vindt? Ontdek hier alles wat je moeten weten.

Wat is het chassisnummer van je auto?

Het chassisnummer is een identificatiecode die voor elk voertuig uniek is. Het wordt ook het framenummer, Voertuig Identificatie Nummer (Vehicle Identification Number) of VIN-nummer genoemd.

Het chassisnummer bestaat altijd uit 17 letters en cijfers, volgens een standaard format. We bekijken de code even in detail:

  • De eerste 3 tekens vormen de WMI-code. Het eerste teken staat voor het land waarin het voertuig geproduceerd werd. In combinatie met tekens 2 en 3 kan je vervolgens de fabrikant van jouw auto achterhalen. Elke autofabrikant heeft daarbij een unieke code die in combinatie met teken 1 voor hen staat. Een Ford die in Duitsland van de band rolde, krijgt bijvoorbeeld code WF0, terwijl een Ford uit Zuid Afrika AFA krijgt.
  • De volgende 6 tekens vormen de VDS-code. Deze bevat de nodige info over het type voertuig zelf. Hier verschilt de betekenis van de tekens tussen verschillende fabrikanten en landen. Je vindt er bijvoorbeeld info over het type carrosserie, de motor, de airbags, de gordels en het model. Teken nummer 9 is een controleteken, dat samenhangt met de andere tekens. Klopt de serie tekens niet met het controleteken? Dan is er gesjoemeld met het chassisnummer van je auto.
  • De laatste 8 tekens vormen de unieke code van je wagen. Hier vind je bijvoorbeeld de herkomst, het modeljaar en de unieke identificatie van je auto. Autofabrikanten zijn verplicht om al deze informatie decennialang bij te houden, zodat de wagen steeds getraceerd kan worden.

Waarvoor dient een chassisnummer?

Via het chassisnummer kan je info over een voertuig opvragen. Hiervoor bestaan verschillende gespecialiseerde websites. Bovendien kan je in België via een nummerplaat geen geschiedenis van een auto natrekken. Deze is namelijk persoonsgebonden: je neemt ze telkens mee naar je volgende wagen.

Door het chassisnummer op te zoeken kan je bijvoorbeeld nagaan of:

  • hoeveel eigenaars het voertuig heeft gehad,
  • de opgegeven tellerstand juist is,
  • de wagen in het verleden ernstige schade heeft opgelopen,
  • de auto als gestolen geregistreerd staat.

Het chassisnummer controleren is bijvoorbeeld handig bij geïmporteerde voertuigen. Maar ook bij het kopen van een tweedehandsauto in België kan je beter eerst het chassisnummer checken. Zo word je niet het slachtoffer van oplichters. Verzekeraars gebruiken het chassisnummer daarnaast ook om het schadeverleden van je auto bij te houden en te controleren.

Waar kan ik het chassisnummer van een auto opzoeken?

De gemakkelijkste manier om het chassisnummer van je auto te vinden is door het inschrijvingsbewijs ervan boven te halen. Op de voorkant van dit formulier vind je rechts onderaan een kader met ‘E.VIN’. Daar staat je chassisnummer.

Een iets lastigere manier om het chassisnummer te vinden, is in het voertuig zelf. De code wordt normaal gezien geplaatst op plekken of onderdelen die lastig te vervangen of aan te passen zijn. Het verschilt van merk tot merk waar het chassisnummer van je wagen precies staat. Meestal wordt het voertuigidentificatienummer gegraveerd in een plaatje op het frame van de auto. Ook vind je het vaak terug op het dashboard aan de kant van de bestuurder of in de deurpost aan de kant van de bijrijder.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie