Carpool en andere manieren om brandstofkosten te besparen


Of je nu kiest voor diesel of benzine, autorijden is duur. Toch kan je dankzij volgende tips ervoor zorgen dat je bespaart op je brandstofkosten. Carpool is waarschijnlijk een bekende, maar heb je deze andere manieren al eens geprobeerd?

Carpool met vrienden, collega’s of mensen uit je buurt

Sta jij vaak in de file? Zit je dan alleen in je auto? En zie je dan in de andere auto’s rondom rond ook alleen maar eenzame zielen? Misschien is carpool wel iets voor jou! Spreek af met collega’s uit de buurt om samen te rijden. Het levert je niet enkel gezelschap op tijdens de rit van en naar het werk, het draagt ook bij tot het fileprobleem en je kan er op termijn heel wat mee besparen omdat je minder vaak moet tanken. Wist je trouwens dat je onder bepaalde voorwaarden een belastingvoordeel kan genieten als je carpoolt?

Zorg dat je wagen regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt

In de handleiding of het onderhoudsboekje van je auto vind je richtlijnen over hoe vaak je best voor een klein of groot onderhoud naar de garage gaat. Een slecht onderhouden auto kan het verbruik immers tot 5% doen stijgen. Zo is het belangrijk dat de brandstof- en luchtfilters regelmatig vervangen worden. Bovendien is het aangeraden om zelf af en toe je bandenspanning na te kijken. Een te hoge of lage spanning zorgt naast een hoger verbruik ook voor snellere slijtage van je banden.

Schakel de motor uit als je (lang) stilstaat

Wist je dat een motor die stationair draait vaak meer verbruikt dan wat nodig is om je motor opnieuw te starten? Je zet daarom je motor best uit als je voor een gesloten spoorweg of open brug staat, je even moet wachten aan de Drive-In of vaststaat in de file. Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe auto’s uitgerust met een automatisch start-stopsysteem waardoor je auto meteen meewerkt aan jouw bezuinigingsplannen.

Anticipeer

Probeer gelijkmatig te rijden. Dit betekent dat je zoveel mogelijk aan een constante snelheid probeert te rijden in een zo hoog mogelijke versnelling. Je rijdt het voordeligst als je zo weinig mogelijk extra gas moet geven of moet gaan remmen. Probeer daarom steeds voldoende afstand te houden met je voorligger, zo kan je op tijd anticiperen. Beschikt je auto over cruise control? Probeer die dan zo vaak als mogelijk te gebruiken. Je zal het pijltje van je brandstofmeter hierdoor minder snel zien omlaag gaan.

Goedkoop tanken

Als je dan toch moet tanken, probeer dat dan goedkoop te doen. De verschillen in brandstofprijzen kunnen namelijk sterk verschillen per tankstation. Zo zijn tankstations aan autostrades vaak een pak duurder. Ga op onderzoek uit in je buurt en kijk waar je goedkoop kan tanken.

Daag jezelf uit om minder te verbruiken!

Je kan je verbruik eenvoudig zelf berekenen. Wanneer je gaat tanken zet je je dagteller op nul. Bij de daaropvolgende tankbeurt kijk je hoeveel liter er in de brandstoftank gaat. Als je dat getal deelt door het aantal afgelegde kilometers en vermenigvuldigt met 100 weet je exact hoeveel liter per 100 kilometer je hebt gebruikt. Daag jezelf uit om de volgende keer zuiniger te rijden.

 

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie