Brussels Airport bereidt zich voor op autonome voertuigen


Het lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar binnenkort zouden we wel eens autonome voertuigen op de luchthaven van Brussel kunnen zien. Hoezo? Dankzij een 5G-netwerk dat de weg vrijmaakt voor nieuwe technologieën.

De luchthavenuitbater heeft een akkoord ondertekend met de Finse telecomgigant Nokia en het bedrijf Citymesh om een privénetwerk op de luchthavensite te installeren. Dit innovatieve project maakt de nieuwste 5G-technologie voor een sneller en veiliger internet mogelijk.

Brussels Airport zal zo profiteren van de draadloze technologie van de vijfde generatie om zijn operationele doeltreffendheid te versnellen. Tegen eind maart 2020 beschikt de luchthaven dus over haar eigen 5G-netwerk.

véhicule autonome

©Brussels Airlines

Efficiëntere connectiviteit

In het voorjaar worden eerst de buitenomgeving en de landingsbanen met het 5G-privénetwerk uitgerust. Daarna zullen de medewerkers ook binnen in de gebouwen van het netwerk kunnen gebruikmaken.

Let wel, dit 5G-privénetwerk zal niet toegankelijk zijn voor de reizigers. Dankzij dit netwerk zal de connectiviteit efficiënter, sneller en betrouwbaarder zijn dan het openbare 4G-netwerk of wifinetwerk.

Autonome voertuigen

De luchthaven zal nieuwe technologieën kunnen inzetten, die onder meer het Internet of Things (IoT) versterken, maar ook autonome voertuigen, systemen voor mobiel toezicht en traceringssystemen voor de bagage.

Wat de autonome voertuigen betreft, willen De Lijn en Brussels Airport iets nieuw lanceren. Vanaf 2021 zouden er autonome pendelbussen tussen de terminals, de cargozone en de parkings moeten rijden. Zo’n pendelbus zal zelfstandig rijden met een gemiddelde snelheid van 20 km/uur over een relatief kort traject.

véhicule autonome
Toekomstige technologieën

“Brussels Airport bevestigt zijn positie als pionier in digitale innovatie door als een van de eerste sites in België en als een van de eerste luchthavens in Europa zijn eigen 5G-ready netwerk te installeren. Dankzij deze 5G-technologie kunnen we ook de digitale innovatie versnellen en maken we de integratie van toekomstige technologieën mogelijk”, aldus Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Maar de luchthaven in Zaventem is niet de eerste site met een 5G-netwerk. Zo lanceerde Orange eerder al een 5G-testpool in de haven van Antwerpen. Ook de haven van Zeebrugge werkt samen met Citymesh aan zo’n eigen geavanceerd netwerk.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie