Je brandstofverbruik berekenen? Dat doe je zo


Het brandstofverbruik van je auto berekenen is een goed plan. Zeker in deze bijzondere tijden waarin elke extra euro goed meegenomen is. Bovendien heb je zelf veel in de hand om het brandstofverbruik naar beneden te krijgen. Bij oudere wagens zijn deze cijfers echter niet simpelweg af te lezen. Gelukkig kan je gemakkelijk zelf bepalen hoeveel liter brandstof je auto per 100 km verbruikt. Wij geven je de stappen om je brandstofverbruik te berekenen, plus een aantal goede tips erbovenop.

Allereerst nog even een aantal zaken om in het achterhoofd te houden. Het beste moment om het brandstofverbruik te berekenen is wanneer je net getankt hebt. Zo heb je meteen het aantal gereden kilometers én het aantal liter verbruikte benzine of diesel bij de hand. De meest nauwkeurige resultaten krijg je door verschillende berekeningen naast elkaar te leggen. Het gemiddelde verbruik hangt namelijk erg af van de omstandigheden. Denk maar aan hoe gehaast je bent en of je de verwarming of airco aan hebt staan. Maar ook het soort weg en de staat ervan speelt een belangrijke rol. Het brandstofverbruik dat de fabrikant beweert kan dan ook afwijken van de werkelijkheid.

Het brandstofverbruik berekenen doe je in vier stappen

  1. Zet de dagteller op nul, direct na het tanken. Meestal moet je daarvoor een knop ingedrukt houden die bij de teller staat. Bij de volgende tankbeurt weet je zo perfect hoeveel kilometer je in tussentijd hebt gereden. Heb je geen dagteller? Schrijf dan even je kilometerstand op.
  2. Noteer het cijfer op je dagteller, net voor je volgende tankbeurt. Als je geen dagteller hebt trek je de kilometerstand bij je vorige tankbeurt af van het cijfer dat op dat moment op je teller staat.
  3. Kijk op de pomp of het ticket hoeveel liter benzine of diesel je vervolgens hebt bijgetankt. Belangrijk is dat je de tank volledig vult, telkens tot het moment waarop de pomp zelf automatisch stopt.
  4. Vermenigvuldig het aantal getankte liters met 100 en deel het resultaat door de gereden kilometers. Het resultaat is je brandstofverbruik, uitgedrukt in aantal liter per 100 kilometer. Wil je daarentegen weten hoeveel kilometer je met één liter benzine of diesel kan rijden? Dan deel je het aantal kilometers uit stap 2 door het aantal liter uit stap 3. De brandstofprijs per kilometer krijg je door de prijs per liter vervolgens door het aantal kilometer per liter benzine of benzine te delen.

Een voorbeeld:

Bij je eerste tankbeurt is de kilometerstand 91.353. Wanneer je nadien opnieuw tankt staat er 91.994. Dat betekent dat je ondertussen 641 kilometer hebt gereden (91.994 – 91.353). Dat is ook het getal op je dagteller. Om opnieuw een volle tank te hebben moet je 41,7 liter benzine bijtanken. Dat betekent dat je een gemiddeld brandstofverbruik van 6,5 liter per 100 kilometer hebt (41,7 l x 100 / 641 km). Per liter benzine geraak je 15,37 kilometer ver (641 km / 41,7 l). Aan een benzineprijs van 1,20 euro per liter betaal je 8 eurocent aan brandstof om één kilometer af te leggen (1,20 euro per liter / 15,37 kilometer per liter).

Enkele handige tips om je brandstofverbruik te verminderen

  • Hou tijdens het rijden een zo constant mogelijke snelheid aan. Auto’s verbruiken namelijk veel brandstof bij het versnellen. Om die reden helpt een cruise control je benzine of diesel te besparen tijdens een lange rit op de snelweg.
  • Zet de airco of verwarming af wanneer je deze niet echt nodig hebt. Vooral het koelen van je wagen tijdens een hete zomerdag doet het brandstofverbruik de pan uit swingen.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning van je wagen. Vooral rondrijden met te weinig lucht in je vier banden is nefast voor het aantal liter brandstof dat je per 100 kilometer nodig hebt.
  • Ga regelmatig met je auto langs de garage voor een onderhoud. Een vuile luchtfilter of andere verstoppingen kunnen het brandstofverbruik doen stijgen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie