De beste dashcam kopen, dat doe je zo


Dashcam-filmpjes van indrukwekkende crashes of onverantwoord gedrag in het verkeer: je hebt ze vast wel al eens zien passeren op sociale media. Toch kiezen de meeste mensen voor een dashcam om veiligheidsredenen en als bewijsmateriaal voor de autoverzekering. Ontdek hier hoe jij de beste dashcam koopt.

Dashcams zijn de laatste jaren ook in ons land steeds populairder. Het concept komt overgewaaid uit landen zoals Rusland waar bijna elke chauffeur met een camera rondrijdt. In België loopt het momenteel zo’n vaart nog niet. Steeds vaker wordt het toestel gebruikt om roekeloos rijgedrag op beeld vast te leggen. Daarnaast dient het videomateriaal als bewijs bij ongevallen of gevallen van vluchtmisdrijf. Overweeg je om een dashcam te kopen? Bekijk dan zeker eerst het antwoord op de belangrijkste vragen.

Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam of dashboardcamera is een kleine camera die je aan de binnenkant van je voorruit monteert om opnames te maken tijdens het rijden. Vaak zit er ook een gps in zodat je snelheid, locatie en rijrichting aan de opgenomen beelden gekoppeld kunnen worden. Erg handig: bij sommige modellen kan je ook gesprekken in de wagen laten opnemen. Toestellen die je waarschuwen voor snelheidscamera’s zijn in België echter niet toegelaten.

Er bestaan tal van verschillende modellen die elk hun eigen specificaties hebben. Sommige dashcams maken continu opnames tijdens het rijden terwijl anderen pas beeld registreren zodra de wagen een schok krijgt, bijvoorbeeld bij een ongeval. De opgenomen beelden worden bewaard op een SD-kaart. Dat betekent dus ook dat je voldoende opslaggeheugen nodig hebt, zeker als de auto-camera in full-hd filmt. Bij zowat alle dashcams worden de oudste beelden automatisch overschreven door de meest recente opnames.

Hoe koop ik de beste dashcam?

Je kan een exemplaar kopen in de bekende algemene webshops en multimediazaken. De prijzen van dashcams lopen sterk uiteen, afhankelijk van de verschillende opties. Een basismodel met beperkte opties en lagere beeldkwaliteit kan je al voor ongeveer 60 euro kopen, terwijl de luxueuze toestellen met hoge resolutie tot wel 3.000 euro kosten. Het loont zeker om online uitgebreid prijzen en specificaties te vergelijken.

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij het kopen van de beste dashcam. We zetten ze graag even voor je op een rijtje:

De beeldkwaliteit. Kies voor een camera met zeer scherpe beelden en een minimale resolutie van 720 pixels om nummerplaten of wagens te kunnen herkennen. Je kan ook kiezen voor full-hd met 1.080 pixels of zelfs super-hd met een resolutie van 1.296 pixels of hoger. In dat geval heb je echter ook een SD-kaart met een groter geheugen nodig. Een geheugenkaart met minstens 32 GB aan opslagruimte is geen overbodige luxe.

Een geïntegreerd beeldscherm. Je kan een dashcam kopen met een klein beeldscherm, zodat je de beelden meteen kan bekijken. Bij andere modellen moet je de dashcam aansluiten op een computer of smartphone om de beelden te bekijken. Deze types zijn dan vaak wel compacter en hebben een wifi- of bluetoothconnectie.

De versnellingsmeter, schokdetector en gps. Een versnellingsmeter is de functie die de snelheid van de wagen registreert en koppelt aan de beelden. Een dashcam met schokdetector registreert schokken met een g-sensor en bewaart de beelden vlak voor en na een schok in plaats van continu opnames te maken. Ook gps-tracking is een optie. Hiermee koppelt de dashcam ook de locatie van je camera in de auto aan de geregistreerde opnames.

Een enkele of dual dashcam. Zowat elke dashcam filmt alleen maar wat er voor je gebeurt, maar daar ben je natuurlijk niets mee als er iemand achteraan tegen je wagen rijdt. Daarom zijn er ook dual dashcams op de markt die uit twee camera’s bestaan. Je monteert er eentje aan je voorruit en eentje aan je achterruit of eventueel in een dodehoek, op een trailer of in de laadruimte van een bestelwagen. Soms kan deze camera ook gekoppeld worden aan de parking mode van je auto. Beide camera’s delen dezelfde stroomkabel en geheugenkaart. De beelden van beide camera’s worden dan ook samen bewaard, ook tijdens het parkeren.

Hoe installeer ik een dashcam?

Tegenwoordig kan een dashcam reeds geïntegreerd zitten in je achteruitkijkspiegel of zelfs in je achteruitrijcamera achteraan de wagen. Toch zijn de meeste dashcams losse modellen die je manueel in de wagen moet monteren. De kit bestaat dan naast de dashboard-camera zelf ook uit een zuignap of houder met dubbelzijdige tape, stroomkabel en geheugenkaart. De stroomkabel kan je aansluiten op de sigarettenaansteker voor continue voeding. Je plaatst de dashcam idealiter vlak achter je spiegel zodat hij het gezichtsveld niet belemmert. Zorg ervoor dat de camera net de voorkant van je wagen mee in beeld brengt en ga voor een zo wijd mogelijk beeld.

Ook op een motor kan je een dashcam installeren. Dan plaats je de camera op het stuur. Hou er rekening mee dat je meestal je voorwiel niet ziet in beeld. Bij een ongeval kan dat in je nadeel spelen omdat je niet ziet wat er vlak voor of naast je gebeurt. Dan is een dashcam met extra breedhoekfunctie geen slechte optie om een groter bereik te filmen.

Is een dashcam toegelaten in België?

Ja: in België is het gebruik van dashcams legaal. Bovendien mogen de beelden als bewijslast gebruikt worden bij politie, justitie en verzekeringsmaatschappijen. De politie en het gerecht bekijken dashcambeelden wel vaak sceptisch als bewijslast. De beelden kunnen namelijk vrij makkelijk gemanipuleerd worden, zeker de aangegeven snelheid die op het beeld te zien is. In de rechtbank is een rechter bovendien niet verplicht om rekening te houden met de beelden.

Het openbaar publiceren van de beelden mag echter niet in België, omwille van de privacy van wie mogelijks in beeld komt als persoon of in de vorm van een leesbare kentekenplaat. Heb je roekeloos rijgedrag van een andere bestuurder op beeld, weet dan dat je die beelden niet mag verspreiden via sociale media of andere kanalen. Op bepaalde plaatsen mag je sowieso niet filmen, zoals bijvoorbeeld op terreinen van de Belgische Defensie.

Let wel op als je met de wagen op vakantie gaat. In landen zoals Oostenrijk en Portugal is het gebruik van dashcams verboden. In Duitsland en Frankrijk zijn modellen die waarschuwen voor snelheidscontroles ook niet toegestaan. Bekijk dus voor je vertrekt zeker de wetgeving van het land waar je met een dashcam de openbare weg op wil.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie