Festivals versus mobiliteit: dit is de grote winnaar


Als we vol ongeduld naar de Belgische festivals trekken, tikt de klok: het verpakte bier is nog koud en jij kan niet wachten om je eerste stappen op de wei te zetten. Klein, niet onbelangrijk detail: hoe geraak je er het snelst? Vervoermogelijkheden te over, maar welke festival scoort het best op vlak van mobiliteit?

Een overzicht van de 5 populairste Belgische festivals:

We selecteerden de winnaar op basis van enkele criteria: bij elk festival keken we naar algemene vlotheid, nabijheid van een (groot) station, verbinding met andere provincies, extra pluspunten (zoals een carpoolsysteem of fietsherstellingen ter plaatse) en de uitgaven per vervoermiddel. Vooral deze laatste was doorslaggevend in onze puntentelling.
We baseerden ons op huidige gegevens van de officiële websites, deze kunnen in de loop van de zomer nog worden aangevuld.

Graspop 20 juni – 24 juni 2018 | Dessel, Antwerpen

GRASPOP MET DE AUTO

GMM is zeer autovriendelijk: alle parkings zijn gratis en liggen op wandelafstand van de wei. Zoals bij de meeste Belgische festivals zijn heel wat straten rond het terrein verkeersvrij, even aanschuiven hoort er soms bij. Wie met de auto komt, vertrouwt ook best de ‘festival’-borden, niet de gps. Verder is er geen aparte parking voor motorfietsen of scooters.
Er is op Graspop ook een Kiss & Ride waar je door taxi’s of auto’s kan worden afgezet. Je vindt er een aan het station van Mol, maar ook vlakbij het terrein. Wederom, volg de borden. Vanuit beide Kiss & Ride-zones worden er trouwens gratis shuttlebussen voorzien, permanent gedurende het hele festival. Een andere optie is carpoolen, hiervoor kan je je online inschrijven.

GRASPOP MET DE FIETS

Met de fiets ontloop je de file en steun je het milieu. Graspop bedankt je daarvoor met een cool … gadget. Er is een bewaakte fietsenstalling vlakbij de ingang van het terrein waar genoeg plek is voorzien. Zet je je fiets – om eender welke reden – ergens anders, dan zou je hem wel eens kunnen terugvinden bij de rest. Wat ook kan: combineer de fiets met de trein. Vanaf Mol ben je een halfuur onderweg, beentjes al ingesmeerd voor de moshpit.

GRASPOP MET HET OPENBAAR VERVOER

De trein is niet gratis, maar je krijgt wel korting. Op de website van de Belgische spoorwegen koop je tussen 21 en 25 juni voor 10 euro in heen- en terugticket vanaf elk Belgisch station tot GMM. De shuttlebus is wél gratis en duurt maar 10 minuten, deze vervoert je tot 03:00 ‘s nachts naar het station.
Een andere manier om met het openbaar vervoer in Dessel te geraken, is met georganiseerde busreizen. Zo vertrekken er vanuit verschillende plekken in België bussen waarvoor je op voorhand een plek kan reserveren.

Rock Werchter 5 juli – 8 juli 2018 | Werchter, Vlaams-Brabant

ROCK WERCHTER MET DE AUTO

Rock Werchter maakte een infographic met rode, gele en groene zones: de absoluut te vermijden piekmomenten vs de rustigere periodes op de baan. Hiermee hou je best rekening als je niet te lang wil aanschuiven. Rond het terrein zijn er verschillende betalende parkings en als er eentje volzet is, word je doorgestuurd naar een andere. Vanaf 4 juli betaal je 20 euro voor een parking, vanaf 5 juli betaal je 15 euro, en dit zolang het festival duurt. Hou er rekening mee dat je het bedrag cash moet betalen. Wil je de parking verlaten en later terugkomen, dan betaal je opnieuw.

Een goed alternatief is het  zogenaamde park & bike-concept: je neemt een fiets mee om je daar te verplaatsen. Verder kan je ter plaatse altijd rekenen op het openbaar vervoer. Rock Werchter benadrukt verder om de pijlen te volgen i.p.v. je gps te vertrouwen. Voor motorfietsen en scooters is er een aparte parking: The Hive (Noord) of B2. Zij betalen 10 euro.

Wie de drukte rond het terrein wil vermijden, kan zich laten afzetten op de Kiss & Ride. Naast het station van Leuven mag je tot een half uur staan, een shuttlebus brengt je spoedig naar het festival. Ook rond het terrein zijn er enkele Kiss & Ride-zones, deze staan aangegeven langs de weg.

ROCK WERCHTER MET DE FIETS

De fiets blijft hét vervoersmiddel voor de Belgische festivals en daar speelt Rock Werchter op in: er zijn maar liefst drie gratis fietsenstallingen op wandelafstand van het festivalterrein en deze zijn permanent bewaakt. Nog een mooie extra: je kan in elke fietsenstalling beroep doen op een fietshersteller. Als je dus onderweg een platte band krijgt, hoef je niet te vrezen voor een moeizame terugweg. Je betaalt hiervoor wel een kleine vergoeding. Woon je te ver van Werchter, dan kan je trein en fiets combineren. Vanaf het station van Leuven duurt een fietsrit een 40-tal minuten.

ROCK WERCHTER MET HET OPENBAAR VERVOER

Ook op Rock Werchter is de treinreis inbegrepen in je ticket. Je kan online een e-treinbiljet downloaden en vanuit eender welk Belgisch station afzakken naar het festival. Ook shuttlebussen zijn gratis, deze neem je vanuit het station van Aarschot of Leuven. Je doet ongeveer een kwartier over de rit, de eindhalte ligt op wandelafstand van het terrein.

Belgische festivals

Dour Festival 11 juli – 15 juli 2018 | Dour, Henegouwen

DOUR MET DE AUTO

De parking van het festival is gratis. Volg in de buurt van het festival de borden ‘Dour Festival’, niet de gps. Er is ook een Kiss & Ride waar je gemakkelijk kan in- en uitstappen. Dour benadrukt verder om te carpoolen: via een platform kan je een plek in je auto vrijgeven of een andere wagen zoeken die je kan meenemen. Beter voor het milieu, lagere kost, minder file.

DOUR MET DE FIETS

Er is een fietsenstalling beschikbaar nabij het terrein. Het dichtstbijzijnde station is op 20 min fietsen. Je kan ook gemakkelijk de fiets met de trein combineren, dat geldt trouwens voor alle Belgische festivals.

DOUR MET HET OPENBAAR VERVOER

Voor 10 euro koop je vanaf 20 juni een E-treinbiljet. Geldig voor een heen- en terugreis naar het station van Saint-Ghislain. Er rijden voor het festival meer treinen en er is zelfs een ‘Party Train’.  Vanaf het station zijn er gratis pendelbussen die je naar Dour Festival brengen. Verder kan je ook beroep doen op begeleide busreizen vanuit verschillende punten in België en buitenland.

Tomorrowland 20 juli – 22 juli en 27 – 29 juli 2018 | Boom, Antwerpen

TOMORROWLAND MET DE AUTO

Bij het naderen van de festivalsite volg je de aanwijzingen i.p.v de gps. Nabij het terrein zijn verschillende parkings: voor Tomorrowland volg je ‘P Festival’, voor Dreamville ‘P Camping’. Je kan best online reeds een voucher boeken: 10 euro voor 1 dag, 20 euro voor 3 dagen. Verder is er nog een Kiss & Ride-zone waar festivalgangers kunnen in- en uitstappen.

TOMORROWLAND MET DE FIETS

Je kan je fiets parkeren in de fietsenstalling vlakbij de hoofdingang, op de Schommelei. Deze wordt bewaakt. Wie van Antwerpen naar  Boom fietst en zijn dansbenen al wil opwarmen doet er een uurtje over. Ook als je ‘s nachts de drukte sneller wil verlaten, is de fiets een uitstekende oplossing.

TOMORROWLAND MET HET OPENBAAR VERVOER

Voor 11 euro koop je een e-ticket voor de trein, waarmee je vanuit elk station naar het station van Boom kan. Tickets kan je kopen vanaf 4 juli. Vanaf Boom neem je de gratis shuttle naar Tomorrowland of Dreamville. Wie ‘s nachts terug wil, kan rekenen op enkele extra treinen richting Antwerpen-Centraal. Van hier ben je wel op jezelf aangewezen: er rijden geen nachttreinen verder naar andere Belgische stations. Een andere optie is buslijn 500: deze stopt voor de hoofdingang van Tomorrowland en rijdt naar Antwerpen.

Belgische festivals

Pukkelpop 15 augustus – 18 augustus 2018 | Kiewit, Limburg

PUKKELPOP MET DE AUTO

In de buurt van het festivalterrein is er voldoende parking. Wel zal je moeten betalen, cash only. Verder zijn in de buurt Kiss en Ride-zones waar je auto terecht kan en vanwaar je je reis te voet of met het openbaar vervoer kan vervolgen.

PUKKELPOP MET DE FIETS

Fietsvriendelijk Limburg heet je van harte welkom, ook Pukkelpop. Vlakbij het festival is er een gratis fietsparking waar je je stalen ros kwijt kan. Vanaf het station van Hasselt duurt een fietsrit een kwartier: ideaal om trein en fiets te combineren.

PUKKELPOP MET HET OPENBAAR VERVOER

Pukkelpop is de koning van het openbaar vervoer: reis je met de bus of de tram, dan is dit volledig gratis en dit ongeacht de afstand. Het volstaat om je festivalticket of polsbandje te tonen aan de buschauffeur van De Lijn. De trein neem je ook gratis vanaf eender welk Belgisch station en vanaf 27 juli kan je een E-ticket downloaden. Pukkelpop ligt trouwens op 500m van het station van Kiewit, dat op zijn beurt maar 1 halte is verwijderd van Hasselt. Van hieruit neem je de gratis shuttlebus die je gezwind naar het festival brengt.

De Belgische festivals zijn er klaar voor. Nu jij nog.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie