11 april 2019 2 min Wetgeving & regels

België: naast koning van de files, nu ook flitskampioen

door Mira Hoeven

Per 1000 vierkante km, staan er in België net geen 68 flitspalen. En daarmee staan we op kop in de Europese flitscompetitie, gevolgd door Malta (66,5), Italië (33,8) en het Verenigd Koninkrijk (31,3).

flitspalen

Onze grote ‘flitspaaldichtheid’ heeft te maken met het wegennet en de vele lintbebouwingen in ons land. Op deze stroken is er nu eenmaal veel controle nodig. Onze Noorderburen – die een vergelijkbare bevolkingsdichtheid hebben -stellen het met een pak minder camera’s.

In totaal telt ons land wel ‘maar’ 2.076 camera’s, een pak minder dan de grotere landen zoals Italië, Frankrijk en Duitsland. Maar dat is dan ook niet meer dan logisch. Wel worden er steeds meer flitspalen vervangen door trajectcontroles. Wie af een toe een zware voet heeft, kan hier een overzicht vinden van alle trajectcontroles in Vlaanderen.

Andere oplossingen tegen hardrijders

Naast de reguliere flitspalen zijn er alternatieven om hardrijden tegen te gaan. Zo staat er in Bree (Limburg) een verkeerslicht dat op rood springt als je te snel rijdt. Wie zich dus niet aan de snelheid houdt, moet even verder stoppen voor een rood licht. En wie dat licht negeert, wordt geflitst. Je verliest dus tijd i.p.v. tijd te winnen.

Bron: SCDB.info

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

1 maart 2018

6 meest voorkomende verkeersboetes en hoeveel ze kosten

door Tessa Delbeke

Ons houden aan de verkeersregels, is belangrijk. Dat weten we allemaal. En toch worden elk jaar zo’n 5 miljoen verkeersboetes…

Verder lezen
23 november 2017

Tweedehands auto kopen of verkopen? Deze documenten heb je nodig

door Alex Pauwels

Ga je een tweedehandsauto kopen of verkopen? Dan komt er wel wat administratie aan te pas. Wat moet je in…

Verder lezen
28 december 2017

Slaap je met een Car-Pass echt op beide oren?

door Alex Pauwels

Ga je een tweedehands auto kopen? Vraag dan altijd naar de Car-Pass van de auto. De Car-Pass is jouw…

Verder lezen