11 december 2018 2 min Nieuwe mobiliteit

Behoren autospiegels straks tot het verleden?

door Mira Hoeven

De BMW i8 heeft geen spiegels, maar kleine, intelligente camera’s aan elke kant van de wagen. En ook geen binnenspiegel, maar een centraal scherm dat een beeld geeft van achter je wagen. Verdwijnen autospiegels straks uit het straatbeeld?

De wagen van de toekomst zal er wellicht eentje zijn zonder spiegels. En dat zal even wennen zijn, chauffeurs zijn sinds jaar en dag gewend om links en rechts in hun spiegels te kijken. Maar autospiegels worden misschien met uitsterven bedreigd, en dat toch groot jolijt van designers, die deze maar al te graag uit het zicht willen.

Meer technologie, meer veiligheid

Wat nu met de veiligheid, zo zonder spiegels? In de nieuwe wegcode zullen auto’s nog steeds beschikken over hulpsystemen voor indirect zicht. Maar dat kan dus ook in de vorm van camerasystemen: deze laten bestuurders toe via het dashboard te volgen wat er naast en achter hun wagen gebeurt.

Een voorbeeld uit Japan

In Japan zijn ze al gestart met camera’s in spiegels, die verbonden zijn met een schermdisplay in de wagen. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder al het verkeer in de omgeving van zijn wagen kan volgen op het display. Dit prototype ligt alvast in lijn met wat autobouwers in de toekomst willen: een auto zonder spiegels.

autospiegels

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

26 oktober 2017

CNG-auto, een goed alternatief voor wie groen wil rijden

door Alex Pauwels

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke auto? Dan is een CNG-auto het overwegen waard. Het is een goed alternatief…

Verder lezen
21 februari 2019

Deze batterij laadt elektrische wagen 20x sneller op

door Ines vranken

De grootste problemen van elektrische auto’s zijn de laadtijd en de afstand die je kan rijden. Afhankelijk van het model…

Verder lezen
9 januari 2019

Keuzestress: welke brandstof moet je kiezen?

door Mira Hoeven

Je staat in het autosalon 2019 meteen voor één van de grootste dilemma’s: ga je voor een diesel of benzine?…

Verder lezen