Zo voorkom je autopech tijdens je vakantie


Vliegtuigen zullen deze zomer iets vaker aan de grond blijven, want velen kiezen voor een autovakantie. En dat is iets minder snel, maar daarom niet minder leuk. Toch ben je best voorbereid op alles wat er kan mislopen: autopech bijvoorbeeld.

Controleer het niveau van de koelvloeistof

Autopech schuilt vaak in kleine dingen. Het zou zonde zijn moest je je koelvloeistof niet hebben aangevuld. Deze voorkomt dat de motor onderweg oververhit geraakt: het voert overtollige warmte af die anders de motor zou kunnen beschadigen.

Een probleem met de koelvloeistof geeft op het dashboard een icoontje met thermometer: een gewaarschuwd man is er twee waard.

Check je banden

Bandenpech is een van de meest voorkomende problemen bij pechverhelping. Vertrek dus in eerste instantie niet zonder reservewiel. In het allerbeste geval kan je zelf ook nog even een autoband verwisselen.

Daarnaast vertrek je maar beter niet met winterbanden op vakantie. Zomerbanden zijn harder en gemaakt om hoge temperaturen aan te kunnen. Doordat er minder wrijving is tussen de band en het wegdek zorgen ze bovendien voor een lager brandstofgebruik van je auto. Blijf je bij hogere temperaturen doorrijden met winterbanden, dan gaan die sneller verslijten.

Tenslotte controleer je best nog even de profieldiepte van je banden. Zodra de band tot op het niveau van de slijtage indicatoren is afgesleten, is de minimale profieldiepte (1,6 mm) bereikt en moet je de band vervangen.

Hou je batterij actief

Startproblemen staan bovenaan als we het hebben over autopech. Vaak ligt het aan de batterij van de wagen: als een auto lang stilstaat, dan loopt er langzaam stroom uit de accu. Maar die accu laadt ook gewoon terug op als je met de wagen rijdt. Om pech in het buitenland te vermijden, kan je dus best ter plaatse af en toe een ritje maken. Zo blijft de batterij van je wagen wakker.

Startproblemen waren de voorbije maanden trouwens ook nooit ver weg. Tijdens de lockdown stonden veel auto’s stil, waardoor accu’s alle stroom verloren en men daardoor niet meer kon starten.

Een ander tip om startproblemen te voorkomen is de wagen zo koel mogelijk te houden. Extreme temperaturen – warm of koud – hebben een invloed op de batterij. Een garage of een plaats in de schaduw is dus goud waard.

Alle voorzorgen genomen… Maar toch pech?

In een ander land sta je liever niet op de pechstrook, al is het maar omdat je de streek of de taal niet kent. Reken deze zomer daarom op pechbijstand voor € 2,50 per dag. Je betaalt dus alléén voor de dagen dat je ook echt in het buitenland bent.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie