Een auto verkopen zonder keuring: kan dat?


Een auto verkopen zonder keuring: het is nog altijd de makkelijkste manier om je oude voertuig van eigenaar te doen veranderen. Ook als je zelf een tweedehandsauto wil kopen wordt dit hier en daar door de tegenpartij voorgesteld. Maar is een auto verkopen zonder keuring nu eigenlijk wel of niet toegelaten in België? Wij zetten voor je op een rij wanneer het effectief een mogelijkheid is.

Allereerst dit: een technische keuring is altijd verplicht als de koper een particulier is en deze vervolgens opnieuw wil inschrijven. Een auto verkopen zonder keuring aan een andere privépersoon via een zoekertjeswebsite kan op zich echter wel. De koper zal dan de nodige stappen moeten zetten en dus langsgaan bij een keuringsstation in de buurt.

Een auto verkopen zonder keuring: in bepaalde gevallen kan het toch

Toch mag je een wagen soms ook zonder technische keuring aan een particulier verkopen. Belangrijk hierbij is dat hij of zij er niet meer mee op de openbare weg zal rijden. Denk maar aan het recupereren van bepaalde onderdelen, om daarna de auto alsnog te vernietigen. Geef je de wagen door aan je echtgeno(o)te, wettelijk samenwonende partner of kind? Ook dan hoeft een technische keuring niet, zolang je ook de nummerplaat mee overdraagt.

Een auto verkopen zonder keuring mag ook aan een professionele opkoper, zoals een garagist of een handelaar in tweedehands auto’s. Hierbij moet de koper dit nadien zelf regelen, als een keuring toch nodig zou zijn. Op deze manier kan je een afgekeurde auto verkopen aan een goed bod, zonder de nodige extra kosten te maken en vervolgens opnieuw te laten keuren. Ook bij het exporteren van de wagen hoeft een keuring voor verkoop niet en kan je dus snel verkopen. Zorg er wel voor dat in het verkoopcontract duidelijk staat dat de auto zonder keuring verkocht wordt.

Enkele zaken om te weten over de tweedehandskeuring

De zogenaamde keuring voor verkoop ziet er anders uit dan de bekende periodieke controle die (twee)jaarlijks moet gebeuren voor elk voertuig. Alleen met een groen keuringsbewijs en de nodige extra documenten kan de nieuwe eigenaar vervolgens de auto ook effectief inschrijven en verzekeren. In de praktijk bestaan er twee soorten keuring voor verkoop:

  • De klassieke tweedehandskeuring. Dit is de volledige controle op 33 punten. Als alles in orde is krijg je een groen keuringsbewijs dat één jaar geldig is. Daarnaast geeft het keuringsstation je een tweedehandsrapport, Car-Pass en formulier voor de aanvraag tot inschrijving mee. Al deze zaken zijn twee maanden geldig.
  • Een kleinere, visuele keuring. Hierbij wordt geen meetapparatuur gebruikt om bijvoorbeeld de uitstoot of verlichting te controleren. Dit is enkel het geval wanneer de auto minder dan twee maanden geleden volledig is gekeurd én je toen een groen keuringsbewijs kreeg. Na goedkeuring van de auto ontvang je een bewijs van visuele keuring van het voertuig, dat één jaar geldig is vanaf de datum de laatste volledige keuring.

Een tip voor wanneer je de tweedehands auto laat keuren voor verkoop: zorg dat je het meest recente inschrijvings- en keuringsbewijs bij je hebt, samen met het gelijkvormigheidsattest. Bij bedrijfsvoertuigen hoort bovendien ook een identificatieverslag. Hierop staat onder andere de Maximum Toegelaten Massa.

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie