Een auto huren in het buitenland, zo doe je dat


Je vliegt naar je vakantiebestemming, maar je wil ter plaatse ook in alle vrijheid de omgeving ontdekken? Dan zoek je op het web naar “goedkope auto huren in het buitenland” en vind je een tsunami aan advertenties, met blinkend koetswerk en / of blinkende prijzen. Enkele tips voor je klikt en boekt!

Hoe kies je de juiste autoverhuurder?

De prijsverschillen zijn enorm groot en de laagste prijzen vind je bij car brokers. Deze hebben -in tegenstelling tot officiële verhuurders zoals Hertz en Avis- geen eigen wagenpark, maar fungeren als verkoopsagent. Tegenover die bodemprijzen staan dan wel wat risico’s: vaak is er bij problemen discussie over de verantwoordelijkheid en stuurt de broker je door naar de eigenlijke verhuurder en omgekeerd. Wil je op zeker spelen, dan biedt een officiële verhuurmaatschappij doorgaans het meeste duidelijkheid. Vaak geniet je ook interessante pakketprijzen als je je huurauto samen met je vlucht en accommodatie boekt.

Waar moet je op letten bij het ondertekenen van het huurcontract?

 • Kloppen het vermelde merk, type en kenteken van de auto op papier met de auto die je toegewezen krijgt? Meestal boek je vooraf een bepaald type auto of “gelijkaardig”. Op het contract moet dus wél de effectief gehuurde wagen staan.
 • Staat de juiste kilometerstand vermeld?
 • Bij meerdere bestuurders moeten alle namen op het huurcontract staan: alleen de namen op het contract zijn verzekerd.Is er al schade aan het voertuig (krassen of deuken bijvoorbeeld), dan moet die duidelijk omschreven staan in het contract, zodat jij bij inlevering niet de schuld in de schoenen geschoven krijgt.
 • Staat er duidelijk omschreven hoeveel en hoe je hebt betaald, zowel voor de huur als voor de waarborg? Zorg dat de naam van de (hoofd)bestuurder dezelfde is als die van de kredietkaart waarmee je betaalt.
 • Welke verzekering(en) heb je afgesloten en wat valt daar precies allemaal onder? Let hier goed op de kleine lettertjes.

Wat valt er allemaal onder de basisverzekering?

Bij de meeste autoverhuurders zijn materiële en lichamelijke schade aan derden en schade aan de huurauto zelf inbegrepen in de basisverzekering. Veel verhuurders proberen je aanvullende verzekeringen aan te smeren, maar kijk goed na of je die wel nodig hebt: dit is -zeker bij budgetverhuurders- een gekende truc om de kostprijs de hoogte in te jagen. Kies zélf waar je je het veiligste bij voelt en zorg dat de voorwaarden van de genomen verzekering(en) duidelijk zijn én op papier staan.

Opgelet voor de “vol-tot-leeg” tankregeling!

Meestal geldt de “vol-tot-vol” policy voor brandstof: je ontvangt de huurauto met een volle tank en levert hem ook zo weer in. De vol-tot-leeg tegenhanger is vooral bij goedkopere, lokale spelers in Zuid-Europese landen in opmars. Je betaalt bij het ophalen van de auto een volle tank, maar vaak tegen een veel hogere prijs dan aan de pomp. Inleveren doe je met een zo leeg mogelijke tank, wat ook weer risico’s inhoudt: je gaat voor maximaal rendement en haalt misschien nét niet de inleverlocatie of je bent geld kwijt, want niet-verbruikte brandstof wordt niet vergoed.

Tips om onvoorziene kosten te vermijden

 • Maak foto’s van de auto bij ontvangst én inlevering. Bij goedkopere verhuurders lever je de auto soms gewoon in op een parking, zonder een tussenpersoon te zien voor controle. Dan loop je dus het risico om nadien schade aangesmeerd te krijgen die er niet was toen je de wagen achterliet.
 • Sommige verhuurders rekenen een toeslag aan als je de huurauto buiten de kantooruren terugbrengt. Maak hierover duidelijke afspraken bij het ondertekenen van je contract.
 • Wil je een auto huren in het buitenland, dan geldt een algemene minimumleeftijd van 21 jaar (en minstens 1 jaar rijervaring). Voor bestuurders jonger dan 26, of zelfs 30 jaar, betaal je echter vaak een supplement.
 • Het toevoegen van extra bestuurders en de huur van kinderstoeltjes zijn zaken die de huurprijs flink kunnen doen oplopen. Hou dit in je achterhoofd voor je je laat verblinden door die supervoordelige “all-in”- prijs 🙂
 • Bij sommige maatschappijen geldt een beperking op het aantal kilometers dat je per dag mag afleggen. Probeer deze formule te vermijden, want de meerkost voor extra kilometers is vaak onredelijk hoog.
 • Bij reservatie staat er steeds “of vergelijkbaar”  bij het type auto van je keuze. Je krijgt straks dus niet noodzakelijk het gekozen model in handen, dat is normaal. Maar spreek wél op voorhand af met de verhuurder welke van de vermelde opties (GPS, airco, grote koffer) voor jou non-negotiable zijn.
 • Check of het brandstoftype duidelijk op je contract staat. Fout tanken kan namelijk heel duur aflopen, aangezien dit onder “nalatigheid” valt en dus nooit door de verzekering wordt gedekt.

Zo, gewapend met deze info sta jij stevig in je schoenen om ook in het buitenland slimme mobiliteitskeuzes te maken. Wij hopen van harte dat je vakantie op wieltjes loopt!

Wat vind je van dit artikel?

Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie