De toegestane alcohol-promilles in de rest van Europa


Een fles van die ‘goeie’ Bordeaux, een Poolse vodka tasting of een halve liter in de Oostenrijkse bergen. We kunnen onze vakantie bijna niet meer inbeelden zonder alcohol. Toch drink je beter met mate, zeker als je nog moet rijden… In de rest van Europa gelden er namelijk (nog) strengere regels.

In België ligt de alcoholgrens op 0,5 promille. En ook in de meeste andere Europese landen is dit het geval voor reguliere bestuurders.

Voor onervaren bestuurders ligt dat percentage op de meeste plaatsen lager: chauffeurs die in Spanje nog geen 3 jaar een rijbewijs hebben, krijgen een limiet van 0,3. In Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Griekenland, Portugal en Ierland is dat amper 0,2. In Oostenrijk hanteren ze 0,1 en in Italië en Duitsland geldt voor jonge bestuurders (< 21 jaar) de absolute nultolerantie.

In Kroatië mag je zelfs niets drinken als je jonger bent dan 25.

Opvallend: enkele Europese landen dulden 0,2 promille voor álle bestuurders, ongeacht de leeftijd of het aantal jaren rijbewijs. Het gaat om Noorwegen, Zweden, Polen en Estland.

 

Nultolerantie

De landen die voor iedereen een nultolerantie opleggen zijn Hongarije, Oekraïne, Wit-Rusland, Slovakije, Roemenië en Tsjechië. Hierbij valt ook wel een kanttekening te maken, want in de praktijk wordt vaak 0,2 promille toegelaten. Dit om te vermijden dat mensen een boete krijgen na het eten van voedsel waarin alcohol werd verwerkt.

In de UK mogen (zelfs professionele) bestuurders tot 0,8 promille in het bloed hebben. Daarvoor riskeer je een België al een boete van € 400 tot € 800.

Ook een verkeersboete in het buitenland kan je wel eens duur komen te staan, net zoals een panne… Gelukkig hoef je geen jaarcontract meer af te sluiten voor pechbijstand in het buitenland. Met het on demand-principe kan je tot de dag voor je vertrek tijdelijk een contract afsluiten.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie