‘batterij leeg’: ook auto’s lijken down van de lockdown


Mensen die noodgedwongen thuiszitten door corona, zullen het beamen: de auto staat al een tijdje stil of er wordt weinig mee gereden. Maar dat lange stilstaan is niet gunstig voor je wagen, ondanks de voordelen voor het milieu, het verkeer en je portemonnee. Heel wat mensen krijgen dan ook te maken met startproblemen.

Vaak liggen startproblemen aan de accu van de wagen. Als een auto lang stilstaat, dan loopt er langzaam stroom uit de accu. Maar die accu laadt ook gewoon terug op als je met de wagen rijdt. Het volstaat dus om tijdens de lockdown een à twee keer per week een kwartier te rijden. Zo voorkom je dat je na zes weken niet kan vertrekken naar je naar werk of je eerste kappersafspraak.

Heb je het vlaggen en kan je toch niet meer vertrekken? Dan kan je nog altijd rekening op pechverhelping.

Blijven rijden, ook voor je remmen en je banden

Naast de accu, lijden ook de remmen onder het lange stilstaan. Als je remschijven lang op dezelfde positie blijven staan, gaan ze sneller blokkeren en zelfs roesten. Ook dit is makkelijk te vermijden door minimum één keer per week te rijden met je auto. Verder wordt het afgeraden om de handrem op te trekken als je auto voor een lange periode stilstaat.

Je banden zijn rond, maar als je auto lang stilstaat, gaat hun vorm uit proportie. Niet dat ze helemaal vierkant worden, maar door het gewicht van je wagen komt er op sommige plekken meer druk… Ga een stukje rijden, meer moet dat niet zijn. Ik denk dat we ons punt wel gemaakt hebben nu.

accu

Elektrische auto’s

In elektrische auto’s zit een andere accu dan in een diesel- of benzineauto: de hoogspanningsaccu. Ook als je niet rijdt, verbruiken ze energie. Het is daarom aangeraden om je auto op te laden wanneer hij nog maar 20 % heeft, tot minstens 40%. Zo voorkom je dat ook de hoogspanningsaccu niet volledig leegloopt.

Heeft je elektrische auto ook een 12V-accu? Deze accu loopt sneller leeg dan de hoofdaccu en kan beschadigd raken bij het volledig leeglopen.

Voor elektrische auto’s of hybride wagens zijn druppelladers een goede oplossing in tijden dat er minder mee gereden wordt. Een druppellader voorkomt dat de accu leegloopt door ze deze pulserend bij te laden.

Check, dubbel check

Een onderhouden auto is er twee waard. Rijden met versleten banden, slechte remmen, een barst in je ruit,… verhogen de kans op een ongeval. Nadat je auto een lange periode heeft stilgestaan, ga je best nog eens na of alles naar behoren werkt. En wie weet is het ondertussen ook tijd om naar de keuring te gaan?

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie