6 meest voorkomende verkeersboetes en hoeveel ze kosten


Ons houden aan de verkeersregels, is belangrijk. Dat weten we allemaal. En toch worden elk jaar zo’n 5 miljoen verkeersboetes uitgeschreven in België. Welke regels lappen we het vaakst aan onze laars, en welk risico lopen we daarmee?

6. Verkeersboetes m.b.t. alcohol

Op nummer 6: alcohol. Belgen zijn koplopers op vlak van dronken rijden en elk jaar lopen zo’n 50 000 bestuurders tegen de lamp. Nochtans staan hier fikse boetes tegenover, die beginnen vanaf 240 euro maar enorm kunnen oplopen.

5. Ontbreken van een technische keuring

Een verkeersovertreding waar men misschien minder snel aan denkt, is die tegen de verplichte documenten. Vooral overtredingen tegen de technische keuring vallen vaak voor, namelijk zo’n 60 000 keer, maar regelmatig ontbrak ook een rijbewijs, verzekering en/of inschrijving. De boete op het rondrijden zonder geldig keuringbewijs is 80 euro, zelfs als de auto wel degelijk door de controle is geraakt!

4. Verkeersboetes m.b.t. de verkeerslichten

Geef jij nog snel wat gas bij als het licht op oranje springt? Je bent blijkbaar niet de enige. Elk jaar worden ongeveer 90 000 Belgen beboet op het negeren van de verkeerslichten. Je krijgt hiervoor over het algemeen een boete van 174 euro, maar het vervolgbeleid kan verschillen per arrondissement.

3. Gsm’en achter het stuur

Gsm’en achter het stuur is levensgevaarlijk, dat weet iedereen. Toch worden elk jaar meer dan 100 000 Belgen beboet op deze overtreding. Streng optreden is nodig, want elk jaar veroorzaakt de gsm meer ongevallen dan drugs en alcohol gecombineerd!

Als automobilist is het verboden om te bellen, smsen en surfen in de wagen, tenzij met een hands free kit. En dat geldt ook bij het stilstaan voor een rood licht of in de file. Het enige moment waarop dit wel mag, is als je geparkeerd staat. Boete: 116 euro.

2. Parkeerboetes

Parkeer jij wel eens waar het niet mag? Dan zal het je niet verbasen dat er elk jaar ongeveer 500 000 parkeerboetes worden uitgeschreven, goed voor een tweede plaats. Boete: vanaf 58 euro (het gaat hier niet om parkeerretributies).

1. Snelheidsovertredingen

De absolute nummer 1: snelheidsboetes. Elk jaar worden meer dan 3 miljoen Belgen beboet op snelheidsovertredingen. In de Europese barometer van verantwoord rijgedrag (2015) gaf 94% van de Belgische bestuurders aan soms te snel te rijden. Gelukkig gaat het meestal over kleine overtredingen van minder dan 10km/u. Boetes beginnen bij 53 euro maar kunnen enorm oplopen tot wel 4000 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie