6 dingen die veranderen op het vlak van mobiliteit in 2021


Een nieuw jaar? Dat betekent verandering, ook op het vlak van mobiliteit. Benieuwd wat er zoal wijzigt in 2021 en waar je op moet letten? Van de verlenging van voorlopige rijbewijzen en het einde van “Cash for car”  tot een zone 30 in centrum Brussel: je ontdekt het hieronder.

Mobiliteit in 2021: 6 belangrijke wijzigingen

1. De BIV-berekening in Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2021 wordt de ‘Belasting op Inverkeerstelling’ of ‘BIV’ in Vlaanderen op een andere manier berekend. Koop je volgend jaar een nieuwe auto? Dan is deze wijziging belangrijk voor jou.

De algemene regel is simpel: als je voor een nieuwe milieuvriendelijke auto kiest, zal je minder belasting op de inverkeerstelling betalen dan bij aankoop van een vervuilende wagen. Meer weten? Lees hier hoe je de BIV berekent vanaf 2021.

2. Voorlopige rijbewijzen worden verlengd

Vanwege corona waren rijscholen en examencentra tijdelijk gesloten. Daardoor dreigden de rij- en examendocumenten van veel mensen te vervallen. Om dit te voorkomen wordt de oorspronkelijke termijn waarbinnen je je rijexamens, rijlessen en terugkommomenten kon inplannen verlengd tot 30 september 2021.  

3. 30 km/u in het centrum van Brussel

Wie al eens met de auto door het centrum van Brussel heeft gereden, kan het zich haast niet voorstellen: vanaf 1 januari 2021 mag niemand sneller dan 30 km/u rijden in de Brusselse straten, behalve op enkele grote assen waar de maximumsnelheid 50 of 70 km/u bedraagt.

In woonerven is de snelheid beperkt tot 20 km/u. Waarom? Een autoluwe stad heeft grote voordelen voor iedereen: meer verkeersveiligheid, minder verkeersongevallen, een gezonder leefmilieu, minder geluidsoverlast en meer harmonie tussen de verschillende weggebruikers.

4. Geen autosalon in 2021

Het is helaas niet mogelijk om het autosalon 2021 te bezoeken. Om auto’s uit te proberen en te genieten van saloncondities, kan je wel terecht bij je autoverdeler door een veilige afspraak te maken.

5. Het einde van de mobiliteitsvergoeding

De mobiliteitsvergoeding is het geld dat je krijgt als je recht hebt op een bedrijfswagen, maar het liever omruilt voor een som geld. Het Grondwettelijk Hof heeft de wet vernietigd. Vanaf 1 januari 2021, kan je deze vergoeding dus niet meer aanvragen.

6. Nieuwe commerciële kentekenplaten

Vanaf 1 januari 2021 gelden nieuwe regels voor commerciële kentekenplaten. De onderverdeling was onduidelijk en leed in de praktijk vaak tot misverstanden en onrechtmatig gebruik.

De oude kentekenplaten stonden op naam van een persoon en waren niet gekoppeld aan een voertuig. Eenzelfde kentekenplaat kan dan ook op meerdere voertuigen worden gebruikt, zonder dat deze voertuigen geldig zijn ingeschreven.

Tot nu toe, zijn er 2 soorten commerciële kentekenplaten: de handelaarsplaat “Z-plaat” en de proefrittenplaat “ZZ-plaat”. Vanaf 2021 zullen er 4 types zijn: proefrittenplaten “V”, handelaarsplaten “Z”, beroepsplaten “V” en nationale platen “UA”.

Alle mobiliteitstrends op de voet volgen?

Wil je nooit iets missen op het vlak van mobiliteit? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het recentste mobiliteitsnieuws direct in je inbox.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie