Man rijdt al 50 jaar zonder rijbewijs


Wie zonder rijbewijs rijdt, loopt snel tegen de lamp. Maar toch lappen sommigen hier hun laars aan, en dat zijn niet per se jongeren. Zo stuitte de Britse politie bij een controle op een gepensioneerde man die zonder rijbewijs achter het stuur zat.

Ontmaskerd op 72-jarige leeftijd

Dit bizarre verhaal speelde zich af in de buurt van Uffculme, een dorp in het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk. Na een lichte aanrijding met een ander voertuig werd de 72-jarige Brit door de politie ontmaskerd. De man reed al jaren zonder rijbewijs, aldus de Britse krant The Independent.

“Wie 50 jaar zonder rijbewijs kan rijden, zonder dat iemand er weet van heeft, mag van geluk spreken. Maar helaas komt aan alle mooie liedjes een eind. Een lichte aanrijding bracht het geheim van een man uit het centrum van Devon (zuidoosten van het VK) aan het licht.” Zo tweette de Britse politie, die regelmatig updates geeft via sociale media.

De bestuurder zal voor de rechter moeten verschijnen voor het rijden zonder rijbewijs en zonder verzekering.

permis

En in België?

Ook in ons land rijden veel mensen nog zonder rijbewijs. Volgens Vias kan je deze mensen onderverdelen in 3 groepen.

“(1) Mensen die nooit hun rijbewijs hebben gehaald wegens te duur of te moeilijk. (2) Mensen die hun rijbewijs kwijt zijn, maar toch blijven rijden. Naar schatting gaat het om 5 à 10 % van de mensen die hun rijbewijs kwijt zijn. (3) Mensen die medisch ongeschikt werden verklaard om te rijden, maar dit toch doen omdat ze zich wellicht beter voelen”, leg Benoit Godart, woordvoerder van Vias uit in een artikel op RTBF.be.

De risico’s

Maar wat riskeer je precies als je in België zonder geldig rijbewijs rijdt? Vroeger hing er je enkel een geldboete boven het hoofd, maar voortaan krijgen overtreders er een gevangenisstraf bovenop. Zo voorziet de Belgische wegverkeerswet (art. 30) een geldboete van 200 tot 2000 euro én een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar. Op die manier wil de overheid dit helaas toenemende fenomeen een halt toe roepen.

Wat vind je van dit artikel?

Toon meer reacties
Comments page: 1 0
Plaats reactie
Reactie bewerken

Wees de eerste die een reactie plaatst

Plaats reactie