6 april 2018 6 min Tips & tricks

5 tips tegen in slaap vallen in de auto

door Tessa Delbeke

Plannen om, nu de vakantieperiode voor de deur staat, met de wagen naar zonnigere oorden te trekken? Je hebt groot gelijk! Maar let erop dat je zelf goed voorbereid aan de autorit begint. Ongevallen veroorzaakt door vermoeide chauffeurs komen vaker voor dan je denkt. Met een slaaptekort achter het stuur kruipen is bovendien bijna even gevaarlijk als rijden met een glaasje op. Hier volgen alvast enkele tips tegen in slaap vallen in de auto.

Tip 1: Slaap er een aantal nachtjes over

Begin helemaal uitgerust aan je autorit. Hoe evident dit ook klinkt, nog teveel chauffeurs beginnen vermoeid aan hun autovakantie. Zorg daarom dat je de nachten voor je vertrek voldoende slaapt. Probeer bovendien ook te vermijden om te vertrekken na een lange werkdag of in het midden van de nacht. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste (dodelijke) ongevallen ’s nachts gebeuren. Hoewel er dan veel minder verkeer op de baan is zijn rijprestaties gemiddeld genomen veel slechter dan overdag.

Tip 2: Pauzeren, wie z’n best doet zal het leren

Een tip die iedereen alvast wel eens gehoord heeft: neem om de twee uur pauze. Uiteraard wil je zo snel mogelijk op je bestemming aankomen en echt aan die vakantie beginnen. Toch kan om de twee uur een pauze van minstens tien minuutjes wonderen doen. Wist je dat je reactievermogen gemiddeld 50% trager is als je vier uur non-stop aan het rijden bent? Strek daarom regelmatig even de benen en adem wat frisse lucht in. Voldoende eten en drinken helpen je alert te blijven. Let er wel op dat je niet te zwaar eet, want dan raak je sneller in een dipje.

Tip 3: Gouden gezelschap

Je reisgezelschap kan er mee voor zorgen dat die lange autorit eens zo aangenaam wordt. De vakantie kan toch al beginnen van zodra je de auto instapt?! De passagier die naast jou zit blijft best samen met jou wakker. Het is als chauffeur dubbel zo moeilijk alert te blijven als de persoon naast jou ligt te slapen. De slapers zet je dus maar beter op de achterbank. Zijn er bovendien passagiers die ook eens het stuur kunnen overnemen? Doe dit dan om de 200km om jezelf even rust te gunnen.

Tip 4: De symptomen van in slaap vallen in de auto

Wanneer de vermoeidheid je toch overvalt achter het stuur is het belangrijk dat je de symptomen herkent. Er zijn verschillende signalen die aangeven dat de vermoeidheid de kop opsteekt:

  • je knippert meer met je ogen of je ogen vallen toe
  • je begint meer te staren en hebt last van concentratieverlies
  • je begint te geeuwen, steeds meer en meer
  • je hebt moeite om een goede zithouding te vinden en hebt de neiging je voortdurend te verzetten
  • je hebt moeite om een constante snelheid aan te houden en om op je baanvak te blijven rijden

Tip 5: Maar één oplossing

Begin je last te krijgen van een aantal symptomen die hierboven werden opgesomd? Dan is het hoog tijd om in te grijpen. Het drinken van koffie of een energiedrankje zal je helaas niet veel verder helpen. Ook de airco wat kouder zetten, met je ramen open rijden of de muziek heel luid uit de boxen laten knallen bieden helaas geen oplossing. Het zal je hoogstens helpen om de vermoeidheid tijdelijk wat uit te stellen. Er is maar één ding dat je kan doen tegen in slaap vallen in de auto: slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat kort slapen (15 à 20 minuten) de beste manier is om uit te rusten. Tijdens een powernapje doe je het meeste krachten op. Slaap je meer dan een half uur dan loop je het risico in een diepe slaap te vallen en neemt de vermoeidheid alleen maar toe.

Ben je zo fris als een hoentje, klaar om erop uit te trekken maar geen idee of je wel een veilige wagen hebt? Wij kunnen je op weg helpen bij de keuze voor een veilige gezinswagen.

Artikel delen via
Blijf op de hoogte

Gerelateerde berichten

10 mei 2019

Waalse pechstrook wordt carpoolstrook

door Mira Hoeven

4 op 5 auto’s telt maar één persoon aan boord. En dat is een probleem, waarvan de oplossing misschien wel…

Verder lezen
22 mei 2018

De vakantie checklist: is jouw auto al zomerproof?

door Yasmin van de Werf

Een vakantie voorbereiden, dat is bijna een fulltime job. Van speuren naar de mooiste bestemming tot het shoppen…

Verder lezen
20 februari 2019

Waarom we (nog) niet klaar zijn voor het openbaar vervoer

door Gerrit Nollet

Iedereen zit te wachten op een werkzaam openbaar vervoer, de vraag is of die ooit tegemoet komt aan de wensen…

Verder lezen